Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Prisen på at bygge bolig stiger med højeste fart i 14 år

Prisen på at bygge bolig stiger med højeste fart i 14 år

8. marts 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge bolig er 1,9% højere i 4. kvartal sammenlignet med 3. kvartal. Strækker vi sammenligningen til det seneste år, så er byggeomkostningerne steget med 6,7%. Det giver den højeste årlige stigningstakt i byggeomkostningerne siden 3. kvartal i 2007, hvor den årlige stigningstakt også lød på 6,7%, og 4. kvartal 2021 tangerer dermed rekorden for den højeste årlige stigningstakt i statistikkens historie, som går tilbage til 2003. Det samlede byggeomkostningsindeks er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det er blevet markant dyrere at bygge bolig, hvor omkostningerne stiger med højeste hastighed i 14 år. Det er især omkostningerne til materialer, som trækker op. Dagens tal vidner om, hvor høj farten i byggeriet er i øjeblikket, hvor meldingerne om mangel på arbejdskraft og materialer er udtalte. Det smitter af på, hvor meget danskerne skal have op af lommen, hvis de vil bygge bolig i disse tider.

Omkostningerne til materialer steg med 8,3% i 4. kvartal set i forhold til samme kvartal året før, mens lønomkostningerne også går op i 4. kvartal, men med langt mindre hastighed. Lønomkostningerne steg med 2,8% målt i forhold til samme kvartal året før.

Næsten halvdelen af virksomhederne indenfor bygge og anlæg melder om mangel på arbejdskraft i øjeblikket, mens 20% melder om produktionsbegrænsninger som følge af mangel på materialer.

Tallene viser tilmed kun nye boligbyggerier og dermed mangler de mange renoverings- og byggeprojekter, som danskerne har kastet sig over i forbindelse med krisen. Her så vi mere end 100.000 boliger blive handlet sidste år, hvor en del danskere ofte skal benytte en håndværker i forbindelse med at klargøre boligen til salg samt gøre sin egen nye bolig indflytningsklar.