Prisen på at bygge bolig stiger med højeste fart i 14 år

De stigende byggeomkostninger vidner om høj fart i byggeriet i øjeblikket.

Køen af ledige blev lidt kortere i juni - giver dog kun falsk håb om vending

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne ved at bygge bolig er 1,9% højere i 4. kvartal sammenlignet med 3. kvartal. Strækker vi sam­men­lig­nin­gen til det seneste år, så er byg­geom­kost­nin­ger­ne steget med 6,7%. Det giver den højeste årlige stigningstakt i byg­geom­kost­nin­ger­ne siden 3. kvartal i 2007, hvor den årlige stigningstakt også lød på 6,7%, og 4. kvartal 2021 tangerer dermed rekorden for den højeste årlige stigningstakt i statistikkens historie, som går tilbage til 2003. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri.

Det er blevet markant dyrere at bygge bolig, hvor omkostningerne stiger med højeste hastighed i 14 år. Det er især omkostningerne til materialer, som trækker op. Dagens tal vidner om, hvor høj farten i byggeriet er i øjeblikket, hvor meldingerne om mangel på arbejdskraft og materialer er udtalte. Det smitter af på, hvor meget danskerne skal have op af lommen, hvis de vil bygge bolig i disse tider.

Omkostningerne til materialer steg med 8,3% i 4. kvartal set i forhold til samme kvartal året før, mens lø­nom­kost­nin­ger­ne også går op i 4. kvartal, men med langt mindre hastighed. Lø­nom­kost­nin­ger­ne steg med 2,8% målt i forhold til samme kvartal året før.

Næsten halvdelen af virksomhederne indenfor bygge og anlæg melder om mangel på arbejdskraft i øjeblikket, mens 20% melder om pro­duk­tions­be­græns­nin­ger som følge af mangel på materialer.

Tallene viser tilmed kun nye boligbyggerier og dermed mangler de mange renoverings- og byggeprojekter, som danskerne har kastet sig over i forbindelse med krisen. Her så vi mere end 100.000 boliger blive handlet sidste år, hvor en del danskere ofte skal benytte en håndværker i forbindelse med at klargøre boligen til salg samt gøre sin egen nye bolig ind­flyt­nings­klar.

Relaterede artikler