Bolighandlerne i nyt dyk

Den sløjeste september for boligmarkedet i 9 år er en realitet.

Boligkøberne har færre boliger at vælge mellem

Nye tal fra Boligsiden viser, at der blev handlet 4.899 boliger i september. Det er omkring 850 færre handler end måneden før, hvilket svarer til et fald på 15%. Det er både huse, lejligheder og sommerhuse, som der bliver handlet færre af.

I forhold til begyndelsen af 2021, hvor han­del­sak­ti­vi­te­ten toppede på boligmarkedet, så er antallet af handler faldet med hele 55%. Ser vi længere tilbage i tid, så var der i september det laveste antal bolighandler for en september måned i 9 år.

Den sløjeste september for boligmarkedet i 9 år er en realitet. Boligmarkedet står i en helt ny virkelighed, hvor handlerne og priserne falder. Færre danskere indfrier boligdrømme, efter renterne er drønet i vejret og inflationen har gjort et massivt indhug i danskernes købekraft. Mange må enten droppe, udskyde eller ændre på boligdrømmen. Det er med til at trække handlerne ned på det laveste i næsten et årti. Det hiver samtidig priserne med ned, som er faldet de seneste måneder.

I september faldt huspriserne med -1,2% og lej­lig­heds­pri­ser­ne med -1,7%. Det kommer i forlængelse af fald i boligpriserne i juli og august også, og priserne er nu i gennemsnit faldet med henholdsvis -2,7% og -4,8% på huse og lejligheder i løbet af de seneste tre måneder. Og priserne vil falde yderligere herfra, hvor faldet på ingen måde er færdigt endnu.

Den største faktor bag et vaklende boligmarked er den massive rentestigning i år. Renten på et fastforrentet lån er i dag på 6%, mens det til sammenligning var 2% ved årsskiftet. Hertil er energipriserne steget og usikkerheden for fremtiden er blevet større. Den dyrere finansiering, den dyrere hverdag og den forøgede usikkerhed sætter sig i efterspørgslen efter at købe bolig og i priserne.

De færre handler betyder, at antallet af salgsskiltene begynder at vrimle frem. Siden februar er antallet af boliger til salg vokset med 40%. Det betyder på den ene side, at boligkøberne har mere at vælge mellem, men på den anden side at boligsælgerne har flere konkurrenter. Det vil isoleret set være med til at lægge et nedadgående pres på boligpriserne. Udbuddet er dog i en historisk kontekst fortsat lavt, men det er stigende.

Relaterede artikler