Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejerne betaler boliglånet til tiden

Boligejerne betaler boliglånet til tiden

1. november 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Finans Danmark viser, at boligejerne viser ekstremt flot betalingsevne. Restanceprocenten lyder på 0,13% og beskriver den del af ydelsen på realkreditlånet, som ikke er betalt. Det betyder, at boligejerne under ét mangler at betale lidt over 1 kr. for hver 1.000 kr. i ydelse, mens de betaler lige knap 999 kr. for hver 1.000 kr. i ydelse. Dagens tal dækker over terminsbetalingen på realkreditlånet i juni.

Restancerne - den manglende betaling på boliglånet - er på det laveste siden 2007. Den er faldet gennem de seneste år, hvor den for to år siden var på 0,20%. Sidste gang restanceprocenten toppede var i 2009 i følgerne af finanskrisen, hvor den ramte 0,60%.

Boligejerne viser fremragende betalingsevne. Faktisk viser de stærkeste betalingsevne i 15 år. Renterne er steget, energipriserne er også steget og inflationen er generelt høj, men boligejerne viser sig som meget solide betalere. Det er et sundhedstegn i en tid, hvor meget bliver dyrere, og danskernes pengepunge skrumper som følge af den høje inflation.

Også tvangsauktionerne er på det laveste i 15 år. I årets første ni måneder har der været mindre end 1.000 tvangsauktioner, og et så lavt antal har vi ikke oplevet siden 2007. En manglende betaling på realkreditlånet kan være skridtet på vej mod en senere tvangsauktion. Derfor er det også ekstremt glædeligt, at restancerne fortsat holder sig lave, og boligejerne viser imponerende betalingsevne.

Der er dog en del modvind til boligmarkedet i øjeblikket, og vi ser det bestemt som sandsynligt, at restancer og tvangsauktioner kan stige. Renterne er steget mærkbart sammen med energipriserne, og det gør det dyrere at finansiere og leve i sin bolig. Samtidig bider den højeste inflation i 40 år også benhårdt på boligejernes husholdningsbudgetter. Mange boligejere dog først og fremmest forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.

Sidst men ikke mindst er aktiviteten og priserne på boligmarkedet faldet. Det gør det sværere at sælge boligen i fri handel, såfremt man står overfor et salg som følge af, man ikke kan få de økonomiske ender til at mødes. I september præsterede september den laveste handelsaktivitet for en september måned i ni år.