Udbuddet af boliger stiger for tredje måned i træk

Boligudbuddet steg med 778 boliger i maj.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
2019 bød på det laveste antal tvangsauktioner i 12 år

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at boligudbuddet steg med 778 boliger i maj. Det er dog relativt begrænset, men skal ikke tage noget fra det faktum, at udbuddet igen peger lidt op. I maj steg udbuddet af huse med knap 100, lejligheder med 250 og huse med 429. Med stigningen i maj er udbuddet af boliger nu steget i tre måneder i træk.

Det lave udbud har i høj grad bidraget til det seneste års kraftige prisstigninger på boligmarkedet. Derfor er de seneste måneder stigning i udbuddet yderst kærkomment. Men vi skal altså se en større stigning for at få en reel effekt, og det forventer vi uændret kommer til at ske over den kommende tid. Vi ser pris­stig­nin­ger­ne drosle ned med det voksende udbud. Hertil er renterne steget, og priserne kommet op i et niveau, hvor færre har mulighed og lyst til at være med.

Langt om længe formår boligudbuddet at stige. Det er yderst tiltrængt efter at være faldet uafbrudt i et stort set et år. Det er helt usædvanligt med så lang en periode med faldende udbud. Selvom udbuddet igen viser, at det også kan stige, så ligger den fortsat mere end 13.000 lavere end for et år siden. Det svarer til rundt regnet 30% under.

Udbudspriserne på huse og sommerhuse stiger fortsat. I maj steg prisen på udbudte huse med 1,2%, mens sommerhuse steg med 2,7%. Det betyder, at priserne i dag er henholdsvis 10% og 24% højere end for et år siden.

Mens prisen på huse og sommerhuse fortsat stiger, så stoppede lej­lig­heds­pri­ser­ne op i maj. Således formåede den gennemsnitlige udbudspris på lejligheder faktisk at vise et mikroskopisk fald i maj på -0,02%. Trods det yderst marginale fald i maj, så ligger udbudspriserne på lejligheder 12% højere i dag end for et år siden. Det går aktuelt for stærkt på boligmarkedet, og det bærer udbudspriserne i høj grad præg af. Vi ser dog at tempoet vil gå ud af markedet over den kommende tid.

Relaterede artikler