Boligudbuddet fortsætter opad

Vi står derfor med det højeste antal Til-salg skilte på boligmarkedet siden efteråret 2019.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger voksede med 968 boliger i juni, så der nu står i alt 51.670 boliger til salg herhjemme. Det er en stigning på 1,9% i forhold til maj. Tager vi højde for sæson, er der også en stigning på 1,1% at spore i tallene. Boligudbuddet fordeler sig med 36.850 huse, 7.938 lejligheder og 6.882 sommerhuse. Det er især huse og sommerhuse, som trækker op i boligudbuddet, mens lejligheder står meget stille.

Boligudbuddet fortsætter opad. Vi står derfor med det højeste antal Til-salg skilte på boligmarkedet siden efteråret 2019 og før der var noget, som hed corona. Stigningen i boligudbuddet har været ganske mærkbar de seneste par år, men det siger i virkeligheden mere om, hvad vi kom fra, end hvor vi er. For boligmarkedet har været på en vild tur med først corona og efterfølgende inflationschok, og vi står i dag med et boligmarked, som på en række parametre minder om tiden før corona.

Det seneste år er boligudbuddet vokset med i alt 18%, mens det er hele 34% de seneste to år. Det er naturligvis en fordel for køberne. Det giver potentielle boligkøbere langt mere at vælge i mellem, og gør det samtidig lettere at opfylde boligdrømmen. Det står i kontrast til tiden under corona, hvor der i mange tilfælde skulle tænkes hurtigt hos køberne, hvis en bolighandel skulle i hus.

Et højere boligudbud er også en af modvægtene i skålen, når vi taler prisudvikling på boliger. Jo mere der er at vælge i mellem for en køber, jo mere er der at forhandle om, og det er med til at holde en snor i priserne. Der er dog også lodder i den modsatte skål, som isoleret trækker den anden vej. Der er større købelyst i dag i takt med, at renter og inflation er faldet til ro, og vi ser samtidig beskæftigelsen slå rekord efter behag.

Vi har set et boligmarked, som klarer sig ganske fint i 2024, hvor det egentlig kun er overgangen til de nye boligskatter, som har givet lidt udfordringer. Vi forventer, at den svage, men positive, fremgang fortsætter i den resterende del af året. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har i de seneste måneder mindet mere om tiden før corona, og det ser vi fortsætte. Huspriserne ser vi løfte sig med lille pil op, mens lejlighederne vil være præget af overgangen til de nye boligskatter, om end effekten bliver mindre, som vi bevæger os ind i 2024.

Relaterede artikler