Boligudbuddet stiger i juni

Samtlige måneder i 2024 har budt på pil op for boligudbuddet, når vi tager højde for sæson, og her er juni ingen undtagelse.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Finans Danmark viser, at der ved udgangen af juni stod 47.575 boliger til salg. Det er en stigning på 3,3% i forhold til måneden før. Pilen peger også op, hvis vi tager højde for sæson.

Siden årsskiftet er boligudbuddet steget med omkring 10%, når vi tager højde for sæson. Det er især huse og sommerhuse, som trækker op. Huse er steget med 8,6% og sommerhuse med 27%. Lejligheder er også steget en anelse, men blot med 2%.

Flere salgsskilte har fundet vej til vinduer og forhaver herhjemme. Samtlige måneder i 2024 har budt på pil op for boligudbuddet, når vi tager højde for sæson, og her er juni ingen undtagelse. Det højere udbud betyder, at vi skal tilbage til tiden før corona for at finde tilsvarende. Stigningen i boligudbuddet er i sig selv ganske mærkbar, men vi skal dog huske på, at vi kommer fra et ekstremt lavt niveau. Der er derfor mere tale om en tilbagevenden til tiden før corona.

Overordnet set har boligudbuddet mest af alt peget op i de seneste tre år, hvor bunden for boligudbuddet blev nået med kun lige over 31.000 udbudte boliger. I forhold til det punkt er boligudbuddet vokset mednæsten 50%.

De flere valgmuligheder gør det lettere for potentielle boligkøbere at finde en bolig, men fungerer også ved at holde snor i priserne. Jo større valgmuligheder en boligkøber har, jo mere er der at forhandle om, og det påvirker boligpriserne. I modsatte retning trækker så en større købelyst, da renter og inflation er faldet til ro, mens også der er rekordmange i arbejde.

Vi har set et boligmarked, som klarer sig ganske fint i 2024, hvor det egentlig kun er overgangen til de nye boligskatter, som har givet lidt udfordringer. Vi forventer, at den svage, men positive, fremgang fortsætter i den resterende del af året. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har i de seneste måneder mindet mere om tiden før corona, og det ser vi fortsætte. Huspriserne ser vi løfte sig med lille pil op, mens lejlighederne vil være præget af overgangen til de nye boligskatter, om end effekten bliver mindre, som vi bevæger os ind i 2024.

Relaterede artikler