Boligmarkedet tordner videre - nye handelsrekorder i februar

Tal fra Boligsiden viser, at der blev solgt 9.919 boliger i februar

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Boligmarkedet tordner videre - nye handelsrekorder i februar

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at der blev solgt 9.919 boliger i februar. Det er den højeste han­del­sak­ti­vi­tet nogensinde registreret i februar, og en stigning på intet mindre end 50% i forhold til sidste år. Ser vi på gennemsnittet for de seneste 10 års februar, så taler vi i år om en han­del­sak­ti­vi­tet, som er 100% højere.

Februar er desuden millimeter fra at overgå juni sidste år, som brød lydmuren med lidt mere end 10.000 handler for første gang nogensinde. Med til den historie hører, at februar typisk ligger i den lavere ende hvad angår bolighandler. Så tager man højde for den normalt sæsonmæssige nedgang, så slog boligmarkedet faktisk ny handelsrekord i februar.

Boligmarkedet bevæger sig med en meget voldsom fart, og måned efter måned sidder vi ganske enkelt og noterer nye rekorder på priser såvel som handler. Der er ingen tvivl om, at det går for stærkt, og vi skal gerne se det køle af indenfor en nær fremtid for ikke at træde udenfor virkelighedens rammer. Jeg forventer nu også at se en lavere hastighed og et mindre tryk på prispresset, som et øget udbud skal hjælpe til med gennem foråret. Men sker det ikke, så øger det bekymringen.

Varerne bliver revet af mæglernes hylder, og den høje han­del­sak­ti­vi­tet betyder, at udbuddet er faldet til det laveste i 15 år. Med så lavt et udbud, så er kimen til fortsatte høje prisstigninger lagt, medmindre udbuddet igen begynder at pege op. Boligpriserne er allerede steget mærkbart siden sidste år, og selvom markedet ikke er slået ud af trit med virkeligheden, så øger den nuværende hastighed risikoen for, at det gør.

En beroligende omstændig er, at vi gennem de seneste måneder har set en mærkbar stigning netop i boliger, som bliver sat til salg. Der er med andre ord massere af boligejere, som ønsker at sælge. Vi forventer derfor også, at udbuddet stiger gennem foråret og fungere som en ventil til at lukke lidt luft ud af et presset boligmarked. Sammenligner vi udbuddet af huse med for et år siden, så er det faldet med 29%, mens udbuddet af lejligheder er faldet med 31%. Udbuddet på sommerhuse er det seneste år dykket med præcis 54%.

Det stærke boligsalg i februar er gældende på både huse, lejligheder og sommerhuse. I februar blev der solgt 5.954 huse. Det er 41% flere end samme måned sidste år, og samtidig ny rekord for husmarkedet set over alle måneder i statistikken historie, som går tilbage til 2011. Samme rekord finder vi på lej­lig­heds­mar­ke­det med 2.452 handler i februar, som var 52% flere end sidste år. På som­mer­hus­mar­ke­det skiftede 1.513 sommerhuse hænder i den forgangne måned, som svarer til næsten en fordobling sammenlignet med for et år siden.

Relaterede artikler