Boligmarkedet buldrede videre i oktober

Huse blev i oktober solgtes 7,4 procent dyrere end samme måned året før.

Fremgang for boligpriserne i april – men stadig lavere end førkriseniveau

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev handlet 5392 huse og 1962 lejligheder i oktober. Derved er der i årets første 10 måneder solgt 12 procent flere huse og 9 procent flere lejligheder end samme periode sidste år.

Boligmarkedet har i den grad buldret afsted i 2020, og det kan virke besynderligt i et år hvor coronakrisen har været alt­over­skyg­gen­de. Forklaringen skal blandt andet findes i, at boligmarkedet var i fremgang inden krisen, hvor flere års beskæftigelses- og lønfremgang samt faldende renter havde drevet markedet frem. Med coronakrisen mistede mange deres arbejde, men der var fortsat mange potentielle købere, der var uberørte af krisen, og de havde altså fortsat mulighed for at realisere boligdrømmene.

Den imponerede han­del­sak­ti­vi­tet har medført. at boligudbuddet i dag er det laveste i 14 år, og kombinationen af en høj efterspørgsel og et lavt udbud betyder, at huse i oktober solgtes 7,4 procent dyrere end samme måned året før, mens lejligheder solgtes til 8 procent mere. Det er store prisstigninger, men ikke så store at det har bragt priserne ude af trit med virkeligheden. Boligpriserne afspejler grundlæggende den økonomiske virkelighed, men det betyder også, at vi i år vil se boligpriserne stige med mindre i 2021.

Ser vi fremad, forventer vi, at boligmarkedet vil finde et lavere gear. Der er ikke længere det samme rum til prisstigninger, og dertil vil det lave udbud agere som en stopklods, da potentielle boligkøbere vil have sværere ved at finde en passende bolig. Samlet set forventer vi, at huspriserne vil være 2 procent højere ved udgangen af 2021 mens priserne på lejligheder vil være nogenlunde uændrede med en lille pil op.

Relaterede artikler