Året startede med 148 tvangsauktioner i januar

Det kan virke paradoksalt, at der ikke er flere tvangsauktioner i en tid hvor dansk økonomi er hårdt presset og ledigheden er braget op.

Boligejerne har udsigt til 25.000 kr. mere i friværdi over det næste halvandet år

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i januar blev bekendtgjort 148 tvangs­auk­tio­ner, når der tages højde for normale sæsonudsving. Sidste år var der 2.112 tvangs­auk­tio­ner, hvilket i snit giver 176 om måneden. 2020 bød derved på det laveste antal tvangs­auk­tio­ner siden 2008, og årets første måned af 2021 fortsætter den trend.

Det kan virke paradoksalt, at der ikke er flere tvangs­auk­tio­ner i en tid hvor dansk økonomi er hårdt presset og ledigheden er braget op. Det skyldes blandt andet at boligmarkedet har trodset krisen og buldret fremad. Det buldrende boligmarked dæmper antallet af tvangs­auk­tio­ner, da man i stedet kan sælge sin bolig i en fri handel.

Dertil går der ofte tid fra en krise rammer til, at antallet af tvangs­auk­tio­ner stiger. Efter finanskrisen nåede antallet af tvangs­auk­tio­ner først toppen i 2010-2012, hvor der blev bekendtgjort 400-500 tvangs­auk­tio­ner om måneden. Den store forsinkelse skyldes, at mange boligejere vil forsøge at spare andetsteds en på boligposten, hvis økonomien strammer og man har problemer med at betale terminerne. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at boligejerne har be­ta­lings­pro­ble­mer, da antallet af restancer viser, at boligejerne udviser den bedste betalingsevne i 12 år.

Ser vi fremad, forventer vi ikke, at antallet af tvangs­auk­tio­ner vil komme op på post fi­nanskri­se­ni­veau­er. Denne krise er af en helt anden karakter end finanskrisen, og særligt boligmarkedet er ikke ramt på samme måde denne gang. Dertil ser vi ikke coronakrisen blive lige så lang, og det vil også ligge et loft på antallet af tvangs­auk­tio­ner. Vi kommer dog ikke uden om, at ledigheden i dag befinder sig på et højere niveau end før krisens indtræden, hvorfor det lige nu er mere sandsynligt at antallet af tvangs­auk­tio­ner vil tiltage fremfor falde.

Relaterede artikler