Danskernes aktieformuer tabte terræn i april

For året som helhed er der barberet 45 mia. kr. af danskerne aktieformuer.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Udlandet og forbrugerne trak dansk økonomi ud i historisk dyk på 6,9 procent

Nye tal fra Nationalbanken viser, at der blev fjernet 2 mia. kr. fra danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger i april. I alt lyder aktieformuerne på 607 mia. kr. ved udgangen af april. Det betyder, at aktieformuerne har peget nedad i januar, februar og april, mens marts gav et plus. Statistikken ser alene på såkaldt VP-registrerede værdipapirer, og har derfor ikke en stor del af beholdningen af udenlandske aktier med. 

De danske aktieformuer tabte igen terræn i april, og for året som helhed er der barberet 45 mia. kr. af formuen. Nedturen kommer ovenpå en positiv marts, hvor noget af det tabte ellers blev genvundet. Ser vi på den netop overståede maj måned, så endte danske C25 med et gedigent minus for måneden som helhed, og det indikerer, at også maj kan ende med en lussing til aktieformuerne.

Den skidte start på 2022 kommer ovenpå på et bomstærkt 2021, hvor C25 endte i et solidt plus på mere end 17%. Det medvirkede til at sende aktieformuerne op med samlet 148 mia. kr. Også 2019 og 2020 bød på stor fremgang i aktieformuerne, og det skal med i perspektivet, når vi ser de seneste måneders negative markeder. For året som helhed er det danske C25 nede med mere end 14%, hvor især januar bød på de største fald.

Det er ikke kun nedgangen i aktieformuerne, som rammer danskerne i øjeblikket. Renterne er steget betragteligt siden starten af året, mens også for­bru­ger­pri­ser­ne skyder op med højeste fart siden starten af 1980´erne. Det er især trukket af stigende priser på brændstof, gas, strøm og fødevarer.

Det øger nervøsiteten, når aktieformuen falder så kraftigt i værdi, men det er her man virkelig skal slå koldt vand i blodet og bevare roen. At investere, og i særdeleshed aktier, er en langsigtet investering, som både vil falde og stige undervejs. Og nogle udsving kan være større end andre, og det er her man må minde sig selv om sin oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi med de udsving, som der kan komme undervejs.

Relaterede artikler