Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Globale fødevarepriser falder for 10. måned i træk

Globale fødevarepriser falder for 10. måned i træk

3. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal viser, at de globale fødevarepriser faldt i januar med knap 1%. Det er FNs fødevareprisindeks, som opgør tallene. De globale fødevarepriser er nu faldet 10 måneder i træk. Efter en kraftig stigning i begyndelsen af 2022 er de faldet med samlet -18%. Det betyder, at fødevarepriserne i dag er -3% lavere i forhold til for et år siden.

Fødevarepriserne steg kraftigt sidste år, hvor Ruslands invasion af Ukraine var en medvirkende faktor, der udfordrede særligt korneksporten. Men siden er priserne stædigt og vedvarende faldet igen. Og det betyder nu, at priserne i dag rent faktisk er lavere end for et år siden.

Fødevareprisindekset er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og er derfor ikke nødvendigvis det, som forbrugerne i sidste end oplever, når den forarbejdede fødevare købes i butikken. Men faldet i råvarepriserne kan bidrage til en lettelse i udviklingen i fødevarepriserne herhjemme.

Faldet i de globale fødevarepriser kan betyde, at det igen kan blive billigere for danskerne at fylde indkøbskurven. Det er bestemt ikke usædvanligt med prisfald på fødevarer for de danske forbrugere. Vi har senest set det i 2018 og før det i 2014. Der kan dog være adskillige årsager til en forskel i udviklingen for råvareprisen og den endelige slutpris for forbrugeren. Når forbrugeren køber maden er den typisk forarbejdet, transporteret og opbevaret. Og alle de elementer er udsat for blandt andet højere energipriser.

FN’s fødevareindeks indeholder fem hovedkomponenter bestående af korn, kød, mejeriprodukter, sukker og vegetabilske olier. Priserne er faldet på samtlige produkter de seneste 10 måneder. Sammenlignet med for to år siden er prisen på alt lige fra korn, kød, mejeriprodukter, sukker og vegetabilske olier dog stadig højere.

Prisen på fødevarer for de danske forbrugere ligger 15% højere end for et år siden. Men de faldende globale føderåvarepriser er én af grundene til, at vi forventer, at inflationen for danskerne er ved at toppe. Samtidig har vi set et fald i en lang række af andre råvarer, fragtraterne er dalet, og samtidig er energipriserne ikke, hvad de har været.