Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen stiger i eurozonen

Inflationen stiger i eurozonen

31. oktober 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen stiger til 10,7% i oktober fra 9,9% i september. Det er den højeste inflation i eurozonen i 40 år. Der var alene ventet en stigning til 10,3% i dagens offentliggørelse.

Også kerneinflationen, som er inflation fratrukket energi- og fødevarepriser, stiger til 5,0% fra 4,8%. Det er således ikke alene energipriser og fødevarepriser, som gør det dyrere at være europæer, men et bredt omfang af de europæiske forbrugeres forbrug.

Av av av, det her er værre end ventet. De europæiske forbrugere bliver ramt af de kraftigste prisstigninger i 40 år, og det vil også ramme den europæiske økonomi negativt. Det her påvirker ligeledes Danmark gennem flere veje. Dels bliver de danske forbrugere ramt meget direkte på pengepungen med vores store samhandel med eurolandene, dels bliver dansk økonomi ramt af en europæisk økonomi i bakgear, hvilket der er en overvejende sandsynlighed for.

Der er i dag også kommet nye BNP-tal for eurozonen. De viser, at økonomien voksede 0,2% i 3. kvartal. Det er en anelse bedre end ventet, hvor der var forventet, at BNP ville stige med 0,1%.

De nye inflationstal lægger et massivt pres på den europæiske centralbank for at stramme pengepolitikken. ECB hævede renten i sidste uge med 0,75 procentpoint og har gang i de kraftigste renteforhøjelser siden 1999. Renten hos ECB er nu på 2,00%, hvor den midten af juli var i negativt territorium på -0,50%. Næste renteforhøjelse kommer til december, hvor en ny kraftig renteforhøjelse på 0,75 procentpoint ligger og lurer efter dagens inflationstal.

De danske renter er i høj grad påvirket af, hvad der sker hos den europæiske centralbank. Den danske Nationalbank fulgte med renteforhøjelsen i sidste uge, hvor de hævede den danske rente med 0,60 procentpoint. Den høje inflation og de højere renter hos ECB og Nationalbanken smitter i høj grad af på de variabelt forrentede lån. Omkring 250.000 danske boligejere står overfor ny rente på deres boliglån med variabel rente, og her er der højere renter i vente.