Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
FED holder renten i ro ovenpå stribe af rentesænkninger

FED holder renten i ro ovenpå stribe af rentesænkninger

11. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Den amerikanske centralbank, FED, besluttede ved det netop afsluttede rentemøde at holde renten i ro for denne omgang og fastholder således renten på 1,50%-1,75%. Det sker efter en stribe af rentesænkninger siden sommer, hvor renten i juli blev sat ned for første gang siden 2008 efterfulgt af to yderligere rentesænkninger i september og oktober.

Med dagens rentebeslutning retter den amerikanske centralbank blot op efter de med autopilot har været på lempelseskurs siden juli. Det er der absolut intet overraskende i, og også det som vi og markedet har forventet over en længere periode. Man kan mildt sagt sige, at markederne omvendt ville være blevet taget med bukserne nede, hvis centralbanken havde valgt at røre renteknappen. Og det skete ikke.

Før offentliggørelsen var der indpriset 95% sandsynlighed for en uændret rente til dagens rentemøde.

Nyopstået enighed i centralbanken

Sammen med rentebeslutningen offentliggøres også medianforventningen for centralbankens medlemmer, og her er der tale om en lidt overraskende enighed. Over det kommende år forventer 13 ud af 17 medlemmer en uændret rente. En forventning, som vi til fulde deler, hvor vi ser fremadrettet ro på renten fra den amerikanske centralbank i 2020. Så sent som til seneste offentliggørelse af det såkaldte dot plot i september var der omvendt stor intern splittelse om de kommende renteudsigter, hvor otte medlemmer troede på en rentesænkning i løbet af 2020, mens syv forventede en højere rente.

Ser vi på markedets forventninger, så følger man i højere grad med den brede enighed hos centralbanken. Således vurderer markedet det mere sandsynligt nu, at renten holdes på det nuværende niveau, end for blot nogle timer siden. Dog ligger markedsforventningen marginalt størst for yderligere en rentesænkning i løbet af det kommende år, men den forventning skrumper ind.

Efter centralbanken sænkede renten ad tre omgange, på baggrund af vigende nøgletal og politisk uro med handelskrig som primær driver, så har der været lidt mere optimisme at spore på det seneste, som også påvirker FED. Fronterne fra handelskrigen melder om mere forsonende toner, og selvom nøgletallene fortsat er blandede, og erhvervstilliden er på et lavere niveau end foregående år, så har der ikke været meget tvivl om retningen for FED i dag. Skulle man have været det mindste i tvivl, så blev den manet i jorden med en stærk jobrapport i fredags. Der bliver stadig skabt masser af jobs i den amerikanske økonomi, arbejdsløsheden er på det laveste i 50 år, og selvom inflationen fortsat halter efter, så overraskede lønstigningstakten på positivsiden.

Blikket er rettet mod ECB-mødet i morgen

Når klokken slår 13.45 i morgen offentliggøres selvsamme rentebeslutning for den europæiske centralbank, ECB. Vores klare forventning er her, at nytiltrådte Lagarde holder fingrene fra renteknappen. Her sænkede man blandt andet renten tilbage i september og genstartede opkøbsprogrammet startende fra begyndelsen af november, og den kurs bliver der ikke ændret på lige nu.

Tager vi de hjemlige briller på, sætter disse dages rentebeslutninger og -udsigter en tyk streg under de lave boligrenter, som vi oplever herhjemme.