Tysklands økonomi i bedring

Inflation og rentestigninger ramte Tyskland relativt hårdt, men nu ser det nu ud til, at Tyskland er ved at finde lidt fodfæste igen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Reviderede tal viser, at BNP i Tyskland voksede med 0,2% i årets 1. kvartal. Det er en bekræftelse af første opgørelse. Dagens tal offentliggøres af det tyske sta­ti­stik­kon­tor Destatis. Sammenlignet med samme kvartal sidste år er tysk økonomi dog skrumpet med 0,9%.

Tysk økonomi er i lille bedring. Inflation og ren­testig­nin­ger ramte Tyskland relativt hårdt, men nu ser det nu ud til, at Tyskland er ved at finde lidt fodfæste igen. Med stigning i den tyske erhvervstillid, inflationen under kontrol og opbremsning i ren­testig­nin­ger, er der udsigt til at blive sat en smule gang i økonomien igen.

Den høje inflation og de mange ren­testig­nin­ger har resulteret i, at Tysklands økonomi har stået mere eller mindre stille i 2023 - og tilmed faldet i flere kvartaler. Nu ser inflationen ud til at være mere under kontrol igen, hvor ker­ne­in­f­la­tio­nen for første gang i 2 år er under 3%, og ren­testig­nin­ger­ne er bremset op. Dertil har er­hverv­stil­li­den ved både ZEW-indekset og IFO-indekset hovedsageligt været opadgående i 2024, som peger på en økonomi i bedring. Opturen er dog fra et lavt udgangspunkt, så situationen er ikke prangende trods forbedringen.

Den lidt bedre udvikling i Tyskland kan også vise sig at have betydning for den danske økonomi, hvor dansk eksport til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.

Vi forventer, at Den Europæiske Centralbank begynder at sænke renten inden for en kortere tidshorisont, og det kan være med til at give tysk økonomi bedre forudsætninger igen. Næste rentemøde er i juni, hvor vi forventer den første ren­te­ned­sæt­tel­se.

Relaterede artikler