Tysk økonomi er på skrump

For andet kvartal i træk skrumper økonomien, og Tyskland er i teknisk recession. Det er sløje væksttal.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at BNP i Tyskland faldt med -0,3% i 4. kvartal. Der er som ventet. Dagens tal offentliggøres af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis. Sammenlignet med for et år siden er tysk økonomi skrumpet med -0,4%.

Tysk økonomi er på skrump. For andet kvartal i træk skrumper økonomien, og Tyskland er i teknisk recession. Det er sløje væksttal, men de er omvendt ikke nogen stor overraskelse. Høj inflation, stigende renter og svækket industri spiller en stor rolle i den triste udvikling. Det er ærgerligt også med danske briller. Dansk eksport til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.

Hvis vi skal fremhæve en smule positivt, så er det, at det kunne have set langt værre ud. Det er måske en ringe trøst, men set i lyset af den stride modvind i form af inflation, kraftigt stigende renter og en trykket bilsektor, så har økonomien klaret det fornuftigt. Recessionen er foreløbig kun mild, og vi håber på, at det forbliver sådan.

Ser vi fremad er der imidlertid yderligere svaghedstegn at spore. De seneste er­hverv­stil­lidstal for IFO-indekset blev yderligere forværret i januar. Og tilliden ligger særdeles skidt historisk set.

Senere i dag får vi nye tal BNP-for eurozonens samlede økonomi. Her forventes det ligeledes, at økonomien skrumper, men tallene kommer forventeligt til at svæve tæt på 0%. En række lande viser lidt bedre takter end vores nabo mod syd, hvor der tidligere i morges kom tal fra Spanien, som voksede med 0,6% i 4. kvartal, og Frankrig, som netop undgik recession med vækst på 0,0%.

Relaterede artikler