Tysk erhvervstillid stadig i bedring

Tilliden til den tyske økonomi har peget op gennem hele 2024. Dog kommer opturen fra et lavt niveau.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at den tyske erhvervstillid målt ved Ifo-indekset forbedres for tredje måned i streg. Det samlede indeks stiger til 89,4 i april fra 87,9 i marts. Der var forventet en stigning til 88,8, så dagens tal kommer ud bedre end ventet.

Tilliden til den tyske økonomi har peget op gennem hele 2024. Stemningen er gradvist blevet en smule bedre, og positivt hak ved det. Dog kommer opturen fra et lavt niveau, så tilliden er bestemt stadig ikke prangende trods bedringen. Vi ser imidlertid igen, at for­vent­nin­ger­ne til fremtiden overhaler opfattelsen af den nuværende situation, og det giver håb for, at der er en vending på vej i den tyske økonomi.

Både for­vent­nin­ger­ne til fremtiden og den nuværende situation trækker op i april. Indekset som måler for­vent­nin­ger­ne til fremtiden stiger til 89,9 fra 87,7. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation stiger samtidig til 88,9 fra 88,1.

Det er positivt, at for­vent­nin­ger­ne til Europas største økonomi igen er begyndt at vende pilen opad. Indekset faldt mod slutningen af 2022 til nær det laveste i 20 år og kun set værre under finanskrisen og coronakrisen. Tysklands økonomi har i de senere år været præget af høj inflation, ren­testig­nin­ger, stagnerende vækst og økonomisk usikkerhed. Inflationen er dog under kontrol igen, hvor ker­ne­in­f­la­tio­nen for første gang i 2 år er under 3%, og ren­testig­nin­ger­ne er bremset op.

Den lidt bedre stemning i tysk erhvervstillid kan også vise sig at have betydning for den danske økonomi, hvor dansk eksport til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de kommende seks måneder.

Relaterede artikler