Stor jobskabelse i USA

Der var stor jobvækst i USA i januar, og ledigheden holder sig lav. Det her kan være med til at skyde den første rentenedsættelse længere ind i foråret fremfor allerede til rentemødet i marts.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Beskæftigelsen steg med 353.000 personer i januar i USA uden for landbruget. Der var ventet en stigning på 185.000, så be­skæf­ti­gel­ses­frem­gan­gen er langt større end ventet. Samtidig er de to foregående måneders jobskabelse revideret op med 126.000.

Jobtoget i USA kører videre. Der var stor jobvækst i januar, og ledigheden holder sig lav. Der er ikke meget i dagens tal, der ligefrem skriger til himlen for, at den amerikanske centralbank skal sænke renten om et kort øjeblik. Det her kan være med til at skyde den første ren­te­ned­sæt­tel­se længere ind i foråret fremfor allerede til rentemødet i marts.

Ledigheden er uændret på 3,7% og er fortsat lav historisk set. Ledigheden ramte sidste år det laveste siden 1969 med 3,4% og er alene steget svagt siden. Til sammenligning var ledigheden oppe på næsten 14,7% under coronakrisen. Den årlige lønstigning tikker samtidig op til 4,5% mod tidligere 4,1%.

Den amerikanske centralbank fastholdt tidligere på ugen renten på det højeste siden 2001. Men man er nu gået fra ren­te­for­hø­jel­ser til nu i det små åbne døren for ren­te­ned­sæt­tel­ser. Men ar­bejds­mar­ke­det præsterer fortsat enormt flot, og det kan sende en kommende ren­te­ned­sæt­tel­se længere ud i horisonten.

Med danske briller har de amerikanske jobtal også interesse. Tal som i dag har på alle måder potentialet for at påvirke ren­te­si­tu­a­tio­nen, også for danskerne. Særligt danskernes fastforrentede lån er påvirkede fra USA, hvor udsigten til ren­tes­ænk­nin­ger er med til at sende renten på de fastforrentede lån ned. Men renterne stiger som udgangspunkt ovenpå dagens flotte tal fra ar­bejds­mar­ke­det. Samtidig beskæftiger dansk eksport til USA op mod 100.000 danske arbejdspladser. Og et fortsat fornuftigt tempo i den amerikanske økonomi er derfor også positivt i dansk eksports interesse.

Relaterede artikler