Større jobskabelse i USA end ventet

Beskæftigelsen steg med 303.000 personer i februar i USA uden for landbruget. Det her er en overordentligt pæn jobskabelse.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Beskæftigelsen steg med 303.000 personer i februar i USA uden for landbruget. Der var ventet 214.000 nye jobs, så be­skæf­ti­gel­ses­frem­gan­gen er mærkbart større end ventet. Samtidig justeres de foregående måneders jobskabelse en smule op med 22.000. Ledigheden falder til 3,8% fra 3,9%. De årlige lønstigninger faldt til 4,1% i marts fra 4,3%.

Det her er en overordentligt pæn jobskabelse. Det her er altså et fornuftigt billede af det amerikanske arbejdsmarked, som ikke ligefrem kalder højt på en ren­te­ned­sæt­tel­se fra den amerikanske centralbank i allernærmeste fremtid. Vi skal som minimum hen til sommer, før en ren­te­ned­sæt­tel­se bliver tilfældet.

Ledigheden ramte sidste år 3,4%. Det var det laveste siden 1969, og siden er den kun steget svagt og er fortsat meget lav. Til sammenligning nåede ledigheden næsten op på 15% under coronakrisen.

Den amerikanske centralbank, FED, har rentemøde om lige under fire uger. Og vi er ikke så meget i tvivl om, at der ikke bliver pillet ved renten. De fortsat flotte takter fra ar­bejds­mar­kedstal er med til at skyde den første ren­te­ned­sæt­tel­se længere ud i horisonten. På den anden side er inflationen kommet væsentligt mere under kontrol, og man ønsker også at orkestrere en blød landing for økonomien. Det kan tvinge en ren­te­ned­sæt­tel­se frem, når vi kommer til som­mer­må­ne­der­ne, som også er vores ho­ved­for­vent­ning.

Med danske briller har dagens tal betydning. Udsigterne til ren­te­ned­sæt­tel­se smitter af på de danske boligrenter, særligt på de fastforrentede lån. Det seneste halve år har vi set små fald i boligrenterne. På et fastforrentet lån taler vi i dag om 4%, hvor det var 5% i slutningen af 2023. Også mere bredt for dansk økonomi har det betydning med USA som et af vores største sam­han­delslan­de. Dansk eksport til USA beskæftiger op mod 100.000 danske arbejdspladser.

Relaterede artikler