Ringe erhvervstillid i eurozonen

Selvom erhvervstilliden stiger en lille smule, så er den fortsat lav. Det har den været i et godt stykke tid og begynder 2024 på den lade side.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at den samlede erhvervstillid i eurozonen stiger til 47,9 i januar fra 47,6 i december. Det fremgår af dagens PMI-tal. Der var ventet en stigning til 48,0 så er­hverv­stil­li­den kommer en anelse ringere ud end ventet. Det samme med skuffende erhvervstillid var også tilfældet måneden før. I industrien lyder tilliden på 46,6 og i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne på 48,4.

En erhvervstillid under 50 indikerer tilbagegang hos virksomhederne, mens en værdi over 50 indikerer fremgang. Tilliden har siden juni ligget under 50 dermed indikeret tilbagegang.

Selvom er­hverv­stil­li­den stiger en lille smule, så er den fortsat lav. Det har den været i et godt stykke tid nu og begynder altså også det nye år på den lade side. Bran­de­ær­ger­ligt og kan også påvirke den danske økonomi. Mere end 50% af den danske eksport går til europæisk økonomi og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser. En skrumpende europæisk økonomi kan ramme dansk eksport og danske arbejdspladser.

Økonomien i eurozonen skrumpede i 3. kvartal med -0,1%. Meget peger i retning af, at økonomien også er skrumpet i 4. kvartal. De tal bliver vi præsenteret for på tirsdag i næste uge, og kommer vi til at se negativ vækst som ventet, så er eurozonen i teknisk recession. Den europæiske økonomi er i en svær periode med først høj inflation dernæst kraftigt stigende renter og økonomisk usikkerhed.

Relaterede artikler