Renten i ro hos den amerikanske centralbank

Helt som ventet holder FED renten i ro i dag. Andet ville også have været en gigantisk overraskelse.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den amerikanske centralbank, Fed, holder renten i ro på 5,25%-5,50%. Det er femte rentemøde i træk, at centralbanken fastholder renten, om befinder sig på det højeste siden 2001. I løbet af 2022 og ind i 2023 forhøjede centralbanken løbende renten, som kom fra rekordlave 0%-0,25%.

Helt som ventet holder FED renten i ro i dag. Andet ville også have været en gigantisk overraskelse. Men de signalerer dog, at der kan blive åbnet op for posen i år. Man inkluderer igen i pres­se­med­del­el­sen ordet rentesænkning, og samtidig viser en frisk opgørelse af cen­tral­ban­ker­nes medlemmer, at der er stemning for ren­te­ned­sæt­tel­ser i år.

Med en opdateret version af såkaldte Dot Plot, som viser cen­tral­bank­med­lem­mer­nes forventninger til renten, er der udsigt til, at renten kommer ned i år. Me­di­an­for­vent­nin­gen er nu, at renten er er sat ned 3 gange inden årets afslutning. Det er i vores optik helt plausibelt. Inflationen er på rette vej ned, men den er nu mere stædig end tidligere. Derfor er første rentesænkning skudt lidt længere ud i horisonten, og det er ikke usandsynligt, at vi skal på den anden side af juni, før det bliver tilfældet.

En mere stædig inflation og et fortsat lunt arbejdsmarked er med til at udskyde ren­te­ned­sæt­tel­ser­ne. Der er fortsat et stykke for inflationen til målsætningen på omkring 2%. Inflationen i USA lyder på 3,2%. Inflationen toppede i 2022 på næsten 9%. Også ker­ne­in­f­la­tio­nen er på vej ned og lyder nu på 3,8%. Ar­bejds­mar­ke­det præsterer samtidig pænt senest med en jobskabelse 275.000 jobs i februar.

Den udskudte forventning til ren­te­ned­sæt­tel­ser er også med til at fastholde de danske boligrenter på et højere niveau. Især boligejernes fastforrentede lån er frosset fast på lige under 5%. For lidt mere end to år siden talte vi om renter på 0,5% og 1%. Men i takt med, at vi kommer tættere på ren­te­ned­sæt­tel­ser, så forventer vi også at se, at pilen på renten vil pege ned.

Relaterede artikler