Laveste inflation i Tyskland siden 2021

Inflationen nåede ellers kortvarigt at stige i december, men det var så absolut en enlig svale.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen i Tyskland falder til 2,9% i januar fra 3,7% måneden før. Dagens tal er den laveste inflation i Tyskland siden juni 2021. Inflationen toppede i efteråret 2022 på 8,8%. Dagens tal er offentliggjort af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis.

Inflationen i Tyskland rammer det laveste i mere end 2½ år. Inflationen nåede ellers kortvarigt at stige i december, men det var så absolut en enlig svale. Det vidste vi godt og var drevet af et bortfald af midlertidige støt­te­o­rd­nin­ger til de høje energipriser. Nu er inflationen igen på vej ned.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som korrigerer for priser på energi og fødevarer, falder ligeledes i januar til 3,4% fra 3,8%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er faldet syv måneder i træk nu, hvilket er særdeles positivt. Den toppede i marts sidste år med 5,8%.

Faldet i inflationen er ikke kun forbeholdt Tyskland. Det samme ser vi samlet i eurozonen, hvor vi i morgen får præsenteret nye tal for januar. Her er forventningen ligeledes, at inflationen daler.

Den faldende inflation har først og fremmest stadfæstet, at behovet for flere ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB er komplet forsvundet. Næste skridt er ren­tes­ænk­nin­ger, som kan være nær og blive i løbet af foråret. Økonomien er svækket, og væksten står bomstille. Friske tal for er­hverv­stil­li­den viser i tillæg ringe takter, og det holder døren åben for ren­tes­ænk­nin­ger begyndende fra foråret.

ECB forhøjede renten 10 gange for at tøjle den tidligere høje inflation. Det har bragt renten op på de nuværende 4%, hvor den før lå på rekordlave -0,50%. ECB holdt renten uændret ved de seneste tre rentemøder. Vi forventer, at de sænker renten 3-4 gange gennem 2024.

Relaterede artikler