Laveste inflation i Tyskland i næsten 2 år

Den tyske inflation står stille efter et år med kraftig pil ned. Vi skal nok heller ikke forvente, at den kommer til at pege meget mere ned herfra.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at inflationen i Tyskland stiger til 2% i april. Det er uændret i forhold til marts. Der var i dagens tal ventet en stigning til 2,3%. Tallet er offentliggjort af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis.

Den tyske inflation står stille efter et år med kraftig pil ned. Vi skal nok heller ikke forvente, at den kommer til at pege meget mere ned herfra. Inflationen er i øjeblikket på det laveste siden foråret 2021 og ikke langt fra målsætningen på 2%. Samtidig peger ker­ne­in­f­la­tio­nen ned for 10. måned i træk. Det holder døren åben for en ren­te­ned­sæt­tel­se hos ECB i juni. I morgen får vi friske inflationstal fra den samlede eurozone, og det kan få stor betydning.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket priser på energi og fødevarer, falder i april til 3,0% fra 3,3% i måneden før. Det er 10. måned i træk, at ker­ne­in­f­la­tio­nen falder. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede senest på 5,8% i marts sidste år.

Allerede i morgen bliver vi præsenteret for nye inflationstal for den samlede eurozone. Dertil får vi også nye BNP-tal fra både Tyskland og eurozonen samlet. Der er ingen tvivl om, at ECB vil holde et skarpt øje på disse tal. Med inflationstal, som nærmer sig målsætningen på 2% og sløje væksttal, er der ikke længere behov for ren­te­for­hø­jel­ser fra centralbanken. I stedet er der ren­tes­ænk­nin­ger i horisonten, og de nærmer sig. Vi forventer at se den første ren­te­ned­sæt­tel­se til juni.

Siden sommeren 2022 har ECB hævet renten 10 gange i kampen mod den høje inflation. Det har bragt renten op fra rekordlave -0,50% til de nuværende 4%. 

Relaterede artikler