Inflationen i Tyskland på sit laveste siden 2021

Inflationen i Tyskland rammer det laveste i mere end 2½ år. Det holder døren åben for en forårssænkning i renten hos ECB.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen i Tyskland falder til 2,9% i januar fra 3,7% måneden før. Det er en bekræftelse. Dagens inflationstal markerer den laveste inflation i Tyskland siden juni 2021. Inflationen toppede i efteråret 2022 på 8,8%. Tallene er offentliggjort af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som korrigerer for priser på energi og fødevarer, falder ligeledes i januar til 3,4% fra 3,8%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er faldet syv måneder i træk nu, hvilket er særdeles positivt. Den toppede i marts sidste år med 5,8%.

Inflationen i Tyskland rammer det laveste i mere end 2½ år. Stigningen i december var dermed en enlig svale, som vi også forventede, eftersom det var drevet af et bortfald af midlertidige støt­te­o­rd­nin­ger til de høje energipriser. Både inflation og kerneinflation er igen på vej ned, og det holder døren åben for en forårssænkning i renten hos ECB.

Efter stribevis af ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB gennem 2022 og 2023 forventer vi, at 2024 bliver året med ren­tes­ænk­nin­ger. Vi forventer første rentesænkning til april. Økonomien kører i nedsat gear, hvor økonomien skrumper i Tyskland, mens væksten står bomstille i den samlede eurozone som helhed. Mere friske tal fra er­hverv­stil­li­den viser i tillæg, at de sløje takter for væksten er fortsat ind i begyndelsen af 2024. Det holder i den grad døren pivåben for en rentesænkning til foråret. Vi forventer, at de sænker renten 3-4 gange gennem 2024.

ECB har forhøjet renten 10 gange gennem 2022 og 2023 og sendt renten op på 4%. Den kom rekordlave -0,50%. ECB har holdt renten uændret ved de seneste tre rentemøder.

Relaterede artikler