Inflationen fortsætter ned i eurozonen

Inflationen falder tilmed lidt mere end ventet. Det er godt nyt. Vi tror på en rentenedsættelse i juni.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen falder til 2,4% i marts fra 2,6% i februar. Der var ventet et fald til 2,5% i dagens tal, så faldet er større end ventet. Inflationen toppede i oktober 2022 på 10,6%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, faldt også i marts. Ker­ne­in­f­la­tio­nen lyder på 2,9% mod 3,1% måneden før. Det er rigtig gode nyheder, og faldet er større end ventet. Det er første gang i et år, at ker­ne­in­f­la­tio­nen er under 3% og toppede i marts sidste år med 5,7%.

Inflationen fortsætter ned i eurozonen. Og tilmed lidt mere end ventet. Det er godt nyt. Inflationen har nu været under 3% i et halvt år og fortsætter stadig med små skridt i den rigtige retning. Også ker­ne­in­f­la­tio­nen daler, som er en god rettesnor for det underliggende inflationspres. Med den fortsat faldende inflation er døren åben for ren­tes­ænk­nin­ger indenfor en overskuelig fremtid.

Vi tror på ren­te­ned­sæt­tel­se i juni. Man skal nok ikke sætte næsen op efter, at renten allerede bliver sat ned til rentemødet i næste uge, som vil være en overraskelse. Det vil også bringe ECB ud af balance i forhold til deres tidligere signaler. Derfor er rentemødet i juni pejlemærket for den første ren­te­ned­sæt­tel­se lige nu.

Udsigten til ren­tes­ænk­nin­ger vil smitte af på de danske boligrenter. Særligt de variabelt forrentede lån er påvirkede af renterne hos ECB, hvor de kraftige ren­testig­nin­ger nu er afløst af små rentefald. Boligrenterne er steget væsentligt gennem de seneste år, hvor de fleste boligejere med variabel rente havde en rente i negativ for to år siden, så lyder renten tæt på 4% i dag. Vi forventer, at renten vil falde yderligere gennem 2024, hvis ECB sænker renterne, som er vores forventning.

Relaterede artikler