FED holder renten i ro

Fuldstændig som ventet holder Fed fingrene fra renteknappen. Forventningerne til rentesænkninger har virkelig fortaget sig.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den amerikanske centralbank, Fed, holder renten i ro på 5,25%-5,50%. Det er sjette rentemøde i træk, at centralbanken fastholder renten på det højeste siden 2001. Gennem 2022 og ind i 2023 forhøjede centralbanken renten, som kom fra rekordlave 0%-0,25%.

Fuldstændig som ventet holder Fed fingrene fra renteknappen. For­vent­nin­ger­ne til ren­tes­ænk­nin­ger har virkelig fortaget sig. Vi forventer 1-2 ren­tes­ænk­nin­ger i år, men med den fortsat pæne fart i amerikansk økonomi, begynder vi omvendt ikke at kunne tillade os at være overraskede, hvis de slet ikke sænker renten i år. Inflationen er fortsat for høj, og ar­bejds­mar­ke­det præsterer solidt. Det er også noget, som Fed hæfter sig ved i deres pres­se­med­del­el­se i dag. Så der er noget, som skal give sig, før ren­tes­ænk­nin­ger for alvor kommer på bordet, og der er vi ikke helt endnu.

Inflationen er stegt de seneste to måneder og lyder senest på 3,5%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen lyder samtidig på 3,8%, hvilket er langt den pengepolitiske målsætning. Hertil præsterer ar­bejds­mar­ke­det solidt med pæn jobskabelse og lav ledighed. Der er med andre ord ikke meget der ligefrem skriger på en snarlig rentesænkning fra den amerikanske centralbank.

Den udskudte forventning til ren­te­ned­sæt­tel­ser er også med til at holde de danske boligrenter på et højere niveau. Især boligejernes fastforrentede lån er ligefrem steget på det seneste, hvor 5%-lånet har meldt sin genankomst. For lidt mere end to år siden talte vi om renter på 0,5% og 1% og for kort tid siden om 4% i rente.

Relaterede artikler