Eurozonen undgår recession

Vi står dog med en økonomi, som mest af alt bevæger sig sidelæns og ikke viser synderligt meget bedre takter her i begyndelsen af 2024.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at BNP i eurozonen var uændret i 4. kvartal. Med andre ord en vækst på 0,0%. Dermed undgår økonomien i eurozonen at ramme teknisk recession, som er defineret ved faldende BNP i to kvartaler i træk. Væksten i 3. kvartal var på -0,1%. Økonomien har stået mere eller mindre stille i et år.

Eurozonen undgår akkurat recession. Uha, det var tæt på. Vi står dog med en økonomi, som mest af alt bevæger sig sidelæns og ikke viser synderligt meget bedre takter her i begyndelsen af 2024.

Med positiv klang kan vi sige, at det egentlig er ganske fornuftigt i lyset af massive udfordringer som højere priser, stigende renter og økonomisk usikkerhed. Med den negative klang kan vi så samtidig også konkludere, at det langtfra er rosenrøde tal. Det er en vækstmæssigt svækket økonomi, som vi står og kigger på.

I løbet af formiddagen er der løbet en række tal ind fra flere af de store økonomier i eurozonen. Her tegner der sig et billede af, at Sydeuropa præsterer nogenlunde pæne takter. I Spanien, Italien og Portugal voksede økonomierne i 4. kvartal. I Frankrig stod økonomien stille med absolut ingen vækst, mens økonomien i Tyskland gik i teknisk recession med et nyt fald i BNP på -0,3% i 4. kvartal.

En svækket økonomi i eurozonen kan også vise sig at være skidt set med danske briller. Særligt når vi ser mod Tyskland som en af vores absolut største sam­han­delslan­de. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser. Opbremsningen i europæiske økonomi kan ramme dansk eksport og danske arbejdspladser.

Relaterede artikler