De globale fødevarepriser stiger igen

For to års tid siden toppede de globale fødevarepriser, og siden er de dykket mere end 25%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN’s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser steg med marginale 0,3% i april. Det er nu anden måned i træk, at fø­de­va­re­pri­ser­ne stiger, hvor de er steget med samlet 1,4%. Det er dog en stigning, som må betegnes i den absolut lille ende. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

De seneste to måneders stigning ændrer heller ikke på, at de globale fødevarepriser er markant lavere end i de foregående år. Sammenlignet med for et år siden er priserne i dag 7% lavere, og sammenligner vi med for to år siden, er fø­de­va­re­pri­ser­ne faldet med hele 25%. Gennem de seneste 25 måneder er fø­de­va­re­pri­ser­ne faldet i 21 af månederne.

For to års tid siden toppede de globale fødevarepriser, og siden er de dykket mere end 25%. Et meget kraftigt fald, som dog også er kommet efter en endnu kraftigere forudgående stigning. Derfor er priserne også fortsat mærkbart højere i dag end for blot en række år siden.

Forud for de seneste års overordnede fald i de globale fødevarepriser steg de med mere end 60% gennem 2021 og 2022. Og den stigning er endnu ikke indhentet. Sammenlignet med samme tidspunkt i 2020 er de globale fødevarepriser i dag 29% højere.

De danske forbrugere har også oplevet massive prisstigninger, når indkøbskurven skal fyldes. Priserne er i dag 23% højere end for tre år siden, og danskerne har endnu til gode for alvor at opleve prisfald. Siden sommeren sidste år, hvor ind­købspri­ser­ne toppede, er priserne kun faldet marginalt tilbage med mindre end 3%. Faldet i de globale fødevarepriser efterlader dog et håb forude om, at danskernes indkøbspris kan falde yderligere, men faldet de globale fødevarepriser er imidlertid bremset op, som dagens tal også understreger.

Der er en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris, og det går generelt mere trægt for danskernes indkøbspriser. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor vil vi aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.

Relaterede artikler