Amerikansk jobvækst lavere end ventet

Og selvom det ikke er en decideret sløj jobskabelse, så er det den svageste i et halvt år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Beskæftigelsen i USA steg med 175.000 personer uden for landbruget i april. Der var ventet en stigning på 240.000, så be­skæf­ti­gel­ses­frem­gan­gen er derved lavere end ventet. Hertil stiger ledigheden til 3,9% fra 3,8% hvilket heller ikke var ventet. De årlige lønstigninger falder samtidig til 3,9% fra 4,1%.

En jobrapport til den bløde side. Og selvom det ikke er en decideret sløj jobskabelse, så er det den svageste i et halvt år. Vi ser også, at renterne falder umiddelbart ovenpå of­fent­lig­gø­rel­sen af de nye tal. Jobskabelsen er ikke så stor som ventet, ledigheden stiger, og løn­stig­nin­ger­ne løjer en smule af.

Selvom en ren­te­ned­sæt­tel­se fra den amerikanske centralbank er sendt lidt ud i horisonten, så er dagens svagere end ventede jobrapport med til at holde en snor i en kommende ren­te­ned­sæt­tel­se. Vi forventer, at der er udsigt til 1-2 ren­te­ned­sæt­tel­ser i den sidste del af 2024, og dagens tal holder døren på klem for det.

Udsigterne til ren­te­ned­sæt­tel­ser fra den amerikanske centralbank har fortaget sig i takt med, at den amerikanske økonomi viser flotte takter over en længere periode. Inflationen er samtidig steget de seneste to måneder og lyder senest på 3,5%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen lyder samtidig på 3,8%, hvilket er langt den pengepolitiske målsætning. Men dagens tal er til den lidt skuffende side holder snor i en kommende ren­te­ned­sæt­tel­se i løbet af 2024, såfremt den svagere udvikling bider sig fast.

Udskydelsen af ren­te­ned­sæt­tel­ser har senest bidraget til at løfte de danske boligrenter på ny særligt de fastforrentede lån. Det fastforrentede 5%-lån har meldt sin genankomst, efter 4%-lnet har siddet på tronen for en periode. Og for lidt mere end to år siden talte vi om renter på 0,5% og 1%. Omvendt har det stærke jobmarked i USA over en lang periode en mere positiv betydning bredt for dansk økonomi med USA som et af vores største sam­han­delslan­de. Dansk eksport til USA beskæftiger op mod 100.000 danske arbejdspladser.

Relaterede artikler