275.000 nye jobs i USA

Det er en pæn jobskabelse. Men samtidig revideres januar markant ned, og det eroderer de ellers bedre end ventede jobtal.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Beskæftigelsen steg med 275.000 personer i februar i USA uden for landbruget. Der var ventet 200.000 nye jobs, så be­skæf­ti­gel­ses­frem­gan­gen er pænt større end ventet. På den anden side justeres de foregående måneders jobskabelse ned med -167.000.

Det her er en pæn jobskabelse. Men samtidig revideres januar markant ned, og det eroderer de ellers bedre end ventede jobtal for februar. Vi ser også ledigheden stige. Så lidt en blandet pose bolsjer i dagens jobrapport, hvor ren­te­mar­ke­der­ne reagerer umiddelbart med et mindre fald.

Det samlede billede for det amerikanske arbejdsmarked er stadig ganske fornuftigt og kalder ikke kraftigt på en ren­te­ned­sæt­tel­se fra den amerikanske centralbank rundt om allernærmeste hjørne. Men der er nogle lidt blødere tendenser i dagens tal, om end vi nok skal hen mod sommeren, før en ren­te­ned­sæt­tel­se bliver tilfældet.

Ledigheden stiger til 3,9%. Ledigheden ramte sidste år det laveste siden 1969 med 3,4% og er alene steget svagt siden. Til sammenligning toppede den på næsten 14,7% under coronakrisen. Den årlige lønstigning falder en smule til 4,3% fra 4,5%.

Den amerikanske centralbank, FED, har rentemøde om 12 dage, og der bliver stensikkert ikke pillet ved renten til det møde. FED er dog retorisk begyndt at italesætte og varme så småt op for ren­te­ned­sæt­tel­se. Det er også vores og markedernes forventning. Med de fortsat flotte ar­bejds­mar­kedstal er udsigten til første ren­te­ned­sæt­tel­se gradvist skudt længere ud i fremtiden.

Også med danske briller har dagens tal betydning. Tempoet i den amerikanske økonomi og udsigter til ren­te­ned­sæt­tel­ser smitter af på de danske boligrenter, særligt på de fastforrentede lån. Det seneste halve år har vi set småt faldende boligrenter, hvor det fastforrentede 4%-lån så sent som i dag har krydset kurs 98. I efteråret var det toneangivende lån 5%. Og mere bredt for den danske økonomi har det betydning, hvor USA er blandt vores største sam­han­delslan­de. Dansk eksport til USA beskæftiger op mod 100.000 danske arbejdspladser.

Relaterede artikler