Vild jobvækst i USA - og laveste ledighed i 53 år
Beskæftigelsen i USA stiger med mere end en halv mio. i januar.
Beskæftigelsen i USA steg med 517.000 personer udenfor landbruget i januar. Det er væsentligt mere end de ventede 188.000. Det er den kraftigste jobvækst i et halvt år. Beskæftigelsen i USA er vokset uafbrudt i 25 måneder.
Ledigheden falder samtidig til 3,4% i forhold til 3,5% måneden før. Det er det laveste siden 1969. Til sammenligning var ledigheden helt oppe i 14,7% i begyndelsen af coronakrisen.
Den amerikanske jobmaskine buldrer videre. Det er en vild jobvækst i januar med mere end en halv mio. nye jobs. Det er meget imponerende i en tid med høj inflation og kraftigt stigende renter. Samtidig falder ledigheden til 3,4%. Det er det laveste i mere end 50 år.
Lønvæksten tager en smule af. Lønningerne var i januar 4,4% højere i forhold til for et år siden. Det er mindre, hvor stigningen lød på 4,6%. Lønudviklingen trækker stor opmærksomhed i den her tid, hvor inflationen er det store omdrejningspunkt. Et tiltagende lønpres risikerer at puste til inflationen og holde den høj i en længere periode. Det kan invitere til nye renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank.
Den amerikanske centralbank har siden foråret sidste år strammet pengepolitikken massivt for at tøjle den høje inflation. Så sent som i onsdags skruede de på renteknappen igen med 0,25 procentpoint. Renten er på mindre end et år hævet fra 0,00-0,25% til 4,50-4,75%.
Vi har i Danmark god grund til at rette blikket mod USA. Den danske eksport til USA beskæftiger omkring 100.000 danske arbejdspladser, og ændret tempo i amerikansk økonomi vil også smitte af på den danske økonomi. Samtidig påvirker de massive renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank også særligt de lange danske renter. De fastforrentede lån ligger i dag med en rente på omkring 4-5%, mens den var nede omkring 2% for et år siden.