Tysk inflation stiger

Inflationen i Tyskland holder sig under 7% for anden måned i træk, på trods af stigning i juni. Det er ikke sket siden juli sidste år. Siden begyndelsen af foråret har inflationen bevæget sig i den helt rigtige retning, nemlig nedad.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60

Nye tal fra det tyske sta­ti­stik­kon­tor viser, at inflationen stiger til 6,4% i juni fra 6,1% i maj. Der var ventet en stigning til 6,3% i dagens tal, så stigningen er som lidt større end ventet. Den tyske inflation toppede i efteråret på 8,8%.

Inflationen i Tyskland holder sig under 7% for anden måned i træk, på trods af stigning i juni. Det er ikke sket siden juli sidste år. Siden begyndelsen af foråret har inflationen bevæget sig i den helt rigtige retning, nemlig nedad. Det hænger i høj grad sammen med en kraftig opbremsning i pris­stig­nin­ger­ne på energi og fødevarer.

Faldet i den tyske inflation er dog ikke uden bump på vejen, som det er tilfældet med stigningen her i juni. Det skyldes blandt andet, at den tyske regering både sidste år og i år har gennemført flere støt­te­o­rd­nin­ger for at hjælpe de tyske forbrugere i en dyrere tid. Når støt­te­o­rd­nin­ger­ne bliver indført, så bidrager det til, at inflationen falder. Og omvendt når en støtteordning fra sidste år er udløbet, så bidrager det til, at inflationen stiger.

Den tyske regering har med virkning fra den 1. maj 2023 indført en subsidieret 49 euro månedsbillet til offentlig transport. Det bidrog til, at ser­vi­ce­in­f­la­tio­nen, og dermed den samlede inflation, faldt i sidste måned.

Den tyske regering indførte flere støt­te­o­rd­nin­ger med virkning i juni, juli og september sidste år. Blandt andet reducerede de afgifterne på benzin, diesel og naturgas for at lette energipriserne for de tyske forbrugere og indførte en 9 euro billet til offentlig transport på tværs af Tyskland. De ordninger bidrog til, at ser­vi­ce­in­f­la­tio­nen faldt i juni sidste år. Og omvendt har de bidraget til, at ser­vi­ce­in­f­la­tio­nen i juni i år er steget til 5,3% fra 4,5% i maj.

Allerede i morgen kommer der inflationstal for hele euroområdet. De seneste tal viste, at inflationen faldt til 6,1% i maj. Og der er en forventning om, at inflationen kommer til at dykke igen i juni til 5,6%, når de nye tal bliver præsenteret i morgen.

I slutningen af juli er der nyt rentemøde i Den Europæiske Centralbank og her venter en ny ren­te­for­hø­jel­se. Vi forventer, at ECB hæver renten med 0,25 procentpoint igen.

For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen. Derfor skyldes den seneste tids faldende inflation i høj grad basiseffekter.

Relaterede artikler