Tysk inflation falder

Inflationen aftager langsomt i Tyskland. Det hænger sammen med en kraftig opbremsning i prisstigningerne på energi og fødevarer, men også at vi bevæger os længere væk fra sidste års store prisstigninger.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60

Friske tal fra det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis, viser, at inflationen falder til 6,1% i august fra 6,2% i juli. Der var ifølge Bloomberg ventet et fald til 6,0% i dagens tal, så faldet er mindre end ventet. Den tyske inflation er nu faldet gennem de seneste 6 ud af 9 måneder siden den toppede på 8,8% tilbage i efteråret.

Inflationen aftager langsomt i Tyskland. Det hænger sammen med en kraftig opbremsning i pris­stig­nin­ger­ne på energi og fødevarer, men også at vi bevæger os længere væk fra sidste års store prisstigninger. Det er en positiv udvikling, men det underliggende prispres er stadig højt. Der er et godt stykke vej før inflationen er tilbage på målsætning, og særligt ker­ne­in­f­la­tio­nen har lige nu svært ved for alvor at komme ned.

Den tyske kerneinflation, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, er dog uændret på 5,5% i august. Den toppede i marts på 5,8%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen ser ud til at have toppet, men den er fortsat høj. Det vidner om, at pris­stig­nin­ger­ne har spredt sig til et bredt udsnit af tyskernes forbrug.

For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen. Derfor skyldes den seneste tid faldende inflation i høj grad basiseffekter. Og det ser vi også i priserne fra måned til måned, som endda steg fra juli til august med 0,3%, selvom den samlede inflation faldt.

Den høje inflation har sammen med højere renter, økonomisk usikkerhed og en udfordret bilsektor fået den tyske økonomi til at bremse markant op. Den tyske økonomi var i vinters i teknisk recession med negativ BNP-vækst i 4. kvartal og 1. kvartal, og det blev efterfulgt af nulvækst i 2. kvartal. Den sløje udvikling i tysk økonomi har stor indflydelse på den danske økonomi gennem vores eksport til Tyskland, som beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.

Allerede i morgen kommer der inflationstal for hele euroområdet. De seneste tal viste, at inflationen faldt til 5,3% i juli. Og der er en forventning om, at inflationen kommer til at dykke igen i august til 5,1%, når de nye tal bliver præsenteret i morgen.

Relaterede artikler