Tysk inflation falder

Det er yderst positivt, at inflationen fortsætter tendensen fra begyndelsen af foråret og bevæger sig i den helt rigtige retning. Det hænger i høj grad sammen med, at vi har oplevet fald i såvel energipriser som i de globale fødevarepriser.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60

Friske tal fra det tyske sta­ti­stik­kon­tor viser, at inflationen falder til 6,2% i juli fra 6,4% i juni. Der var ifølge Bloomberg ventet et fald til 6,2% i dagens tal, så faldet er præcis som ventet. Den tyske inflation toppede i efteråret på 8,8%.

Inflationen falder i Tyskland. Det er yderst positivt, at inflationen fortsætter tendensen fra begyndelsen af foråret og bevæger sig i den helt rigtige retning. Det hænger i høj grad sammen med, at vi har oplevet fald i såvel energipriser som i de globale fødevarepriser. Omvendt er det underliggende prispres målt ved ker­ne­in­f­la­tio­nen stadig markant i Tyskland.

For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen. Det er de såkaldte basiseffekter. Og de trækker i øjeblikket ned i den samlede inflation, jo længere vi bevæger os væk fra sidste års kraftigste prisstigninger. Derfor skyldes den seneste tids faldende inflation i høj grad basiseffekter. Og det ser vi også i priserne fra måned til måned, som endda steg fra juni til juli med 0,3%, selvom den samlede inflation faldt.

Den tysk kerneinflation, som er inflation korrigeret for energi og fødevarer, toppede i marts på 5,8% og er her i juli faldet til 5,5%. Det er positivt, at ker­ne­in­f­la­tio­nen ser ud til at have toppet, men niveauet ligger dog fortsat højt. Det vidner om, at det underliggende prispres er markant forhøjet i Tyskland og altså ikke kun drevet af midlertidige prisstigninger på energi og fødevarer.

På mandag kommer der inflationstal for hele euroområdet. De seneste tal viste, at inflationen faldt til 5,5% i juni. Og der er ifølge Bloomberg en bred forventning i markedet om, at inflationen kommer til at dykke igen i juli til 5,2%, når de nye tal bliver præsenteret på mandag.

Gårsdagens rentestigning fra Den Europæiske Centralbank kan blive den sidste ren­te­for­hø­jel­se fra ECB i denne omgang, men det er stadig ikke helt usandsynligt, at der kan komme én forhøjelse mere til efteråret. Vi forventer, det er den sidste, men anerkender samtidig, at det i høj grad vil afhænge af hvordan inflationen udvikler sig i eurozonen så vel som hvordan de økonomiske nøgletal for vækst og lønudvikling ser ud på det tidspunkt.

Relaterede artikler