Tysk inflation daler langsomt

Inflationen daler i Tyskland. Det er positivt, men det underliggende prispres er stadig højt. Inflationen er endnu fra målsætningen, og særligt kerneinflationen har lige nu svært ved for alvor at komme ned.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis, viser, at inflationen i Tyskland falder til 6,2% i juli fra 6,4% i juni. Det er en bekræftelse af den første opgørelse over inflationen i juli. Den tyske inflation toppede i efteråret på 8,8%.

Inflationen daler i Tyskland. Det er positivt, men det underliggende prispres er stadig højt. Inflationen er endnu fra målsætningen, og særligt ker­ne­in­f­la­tio­nen har lige nu svært ved for alvor at komme ned.

For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen. Det er de såkaldte basiseffekter. Og de trækker i øjeblikket ned i den samlede inflation, jo længere vi bevæger os væk fra sidste års kraftigste prisstigninger. Derfor skyldes den seneste tids faldende inflation i høj grad basiseffekter. Og det ser vi også i priserne fra måned til måned, som endda steg fra juni til juli med 0,3%, selvom den samlede inflation faldt.

Den tyske kerneinflation, som er uden for energi og fødevarer, er i juli alene faldet til 5,5%. Den toppede i marts på 5,8%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen ser ud til at have toppet, men den er fortsat høj. Det vidner om, at det underliggende prispres er markant forhøjet i Tyskland og altså ikke kun drevet af midlertidige prisstigninger på energi og fødevarer.

Den høje inflation har sammen med højere renter, økonomisk usikkerhed og en udfordret bilsektor fået den tyske økonomi til at bremse markant op. Den tyske økonomi var i vinters i teknisk recession med negativ BNP-vækst i 4. kvartal og 1. kvartal.

Set med danske briller beskæftiger den danske eksport til Tyskland mere end 100.000 danske jobs. Særligt den tyske industri ser ud til at være presset i øjeblikket, og det kan ramme den danske vareeksport negativt.

Relaterede artikler