Svag tysk erhvervstillid i lille bedring

Stemningen hos de tyske virksomheder letter en lille smule, og erhvervstilliden stiger dermed for anden måned i træk. Forbedringen kommer dog fra et meget svagt udgangspunkt for tilliden.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at den tyske erhvervstillid målt ved Ifo-indekset stiger for anden måned i træk. Det samlede indeks stiger til 87,3 i november fra 86,9 i oktober. Der var ifølge Bloomberg ventet en stigning til 87,5, så dagens tal overrasker dog en smule negativt.

Stemningen hos de tyske virksomheder letter en lille smule, og er­hverv­stil­li­den stiger dermed for anden måned i træk. Forbedringen kommer dog fra et meget svagt udgangspunkt for tilliden, og det er kun meget små skridt frem for den ringe erhvervstillid. Tilliden er kun set værre under kriser som coronakrisen, finanskrisen og ved inflationens toppunkt sidste år. De tyske virksomheder mærker aktuelt et pres fra højere renter og en svagere efterspørgsel.

Både vurderingen af den nuværende for­ret­nings­si­tu­a­tion og for­vent­nin­ger­ne til fremtiden forbedres og trækker op i er­hverv­stil­li­den i november. Indekset der måler den nuværende for­ret­nings­si­tu­a­tion stiger til 89,4 fra 89,2 i oktober. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden stiger til 85,2 i november fra 84,7 i måneden før.

Den tyske økonomi er udfordret og væksten er fuldstændigt gået i stå. Over det seneste år er økonomien skrumpet med -0,8%, og de seneste tal for årets tredje kvartal viste ligeledes en kvartalsmæssig tilbagegang. Den sløje udvikling har stor indflydelse på den danske økonomi. Danmarks eksport til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de kommende seks måneder.

Relaterede artikler