Renteforhøjelser sat på pause i USA

Den amerikanske centralbank holder fingrene fra renteknappen. Det er første gang i mere end et år, at der ikke bliver trykket på knappen. Renteforhøjelserne er ellers kommet som perler på en snor gennem det seneste års tid.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den amerikanske centralbank, Fed, holder renten i ro. Der er første i 11 rentemøder, at centralbanken ikke forhøjer renten. Siden marts sidste år har den amerikanske centralbank ellers hævet renten til samtlige 10 rentemøder, så renten i dag lyder på 5,00%-5,25%. Det er den højeste rente siden midten af 2007. Før ren­te­for­hø­jel­ser­ne var renten i rekordlave 0%-0,25%.

Den amerikanske centralbank holder fingrene fra renteknappen. Det er første gang i mere end et år, at der ikke bliver trykket på knappen. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne er ellers kommet som perler på en snor gennem det seneste års tid. Det har sendt renten i vejret i den højeste fart i 40 år.

Nu sættes ren­te­for­hø­jel­ser­ne på pause - i hvert fald for nu. For samtidig signalerer centralbanken, at der kan være et par stykker mere i posen inden årets udgang. Alligevel markerer dagens manglende tryk på renteknappen, at man er nogenlunde fortrøst­nings­fuld om, at kampen mod den højeste inflation i 40 år er på rette vej til at blive vundet uden dog være for selvsikker. Men et godt og positivt signal med dagens ren­te­be­slut­ning. Det har været en meget voldsom tid, og ren­te­for­hø­jel­ser­ne har påvirket alt lige fra de finansielle markeder, boligmarkeder og den brede økonomi.

Inflationen har senest ramt 4,0% som er det laveste i mere end to år. Et konstant fald gennem 11 måneder sækker en tyk streg under, at inflationen er på vej i den helt rigtige retning og tilbage mod den pengepolitiske målsætning på omkring de 2%. Dog er ker­ne­in­f­la­tio­nen fortsat til den meget høje side over 5% men også så småt på vej nedad.

Den amerikanske centralbank vil uden tvivl fortsat se tiden. Et større og større op­mærk­som­heds­punkt er det høje tempo på det amerikanske arbejdsmarked. Beskæftigelsen er senest steget med mere end 300.000 nye jobs så sent som i maj. Samtidig svæver ledigheden rundt nær det laveste siden 1969. Farten på ar­bejds­mar­ke­det risikerer at sætte fornyet skub i inflationen. Derfor kan den amerikanske centralbank ikke slappe helt af og forvente at kampen over inflationen er vundet, selvom de aktuelt holder pause i ren­te­for­hø­jel­ser­ne.

De amerikanske renter smitter af på de danske boligrenter. Her er især boligejernes fastforrentede lån påvirket, hvor renten i dag er 5% mod 0,5% for blot få år siden. Men pausen i ren­te­for­hø­jel­ser­ne og den faldende inflation har givet ro på ren­te­si­tu­a­tio­nen. Vi tror på, at boligejernes lange renter er nær toppen for denne omgang. Den seneste tids ro omkring renterne har givet fornyet medvind til boligmarkedet med flere handler igen og små prisstigninger.

Relaterede artikler