Overraskende fald i inflationen

Det er på alle måder positivt, selvom den stadig er høj. Der ligger hertil med pæn sandsynlighed nye fald i vente for inflationen over de kommende måneder. Sidste års meget markante prisstigninger står til at falde ud af opgørelsen, og det vil trække ned.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen var på 5,2% i august. Det er en lavere end i den første opgørelse for knap tre uger siden, som lød på 5,3%. Pilen for inflationen har generelt peget ned, efter den tilbage i oktober sidste år toppede i 10,6%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, lyder på 5,3% i august. Det er lavere end i juli, hvor den lød på 5,5%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i marts på 5,7%. Den høje kerneinflation er et vidnesbyrd om, at pris­stig­nin­ger­ne på mange måder har spredt sig til et bredt udsnit af europæernes forbrug.

Inflationen trækker på ny en smule ned. Det er på alle måder positivt, selvom den stadig er høj. Der ligger hertil med pæn sandsynlighed nye fald i vente for inflationen over de kommende måneder. Sidste års meget markante prisstigninger står til at falde ud af opgørelsen, og det vil i sig selv trække inflationen ned.

I sidste uge forhøjede den europæiske centralbank renten igen, som de gør for at tøjle inflationen. Den europæiske centralbank har hævet renten 10 gange i træk siden sidste sommer. Det har bragt renten op på 4,00%, hvor den for blot lidt over et år siden var i rekordlave -0,50%. Vi forventer, at sidste uges ren­te­for­hø­jel­se var den sidste for denne ombæring, men det står ikke mejslet i sten.

Økonomien i eurozonen har foreløbigt klaret sig nogenlunde fornuftigt på trods af de massive udfordringer med høj inflation, ren­testig­nin­ger og stor økonomisk usikkerhed. I 2. kvartal formåede økonomien at vokse igen og sneg sig samtidig udenom teknisk recession hen over vinteren. Vi taler dog om lave vækstrater, og økonomien er påvirket. Ser vi fremad er der nye svaghedstegn at spore for økonomien i eurozonen. De seneste tal for er­hverv­stil­li­den i eurozonen er gået fra at pege på positiv økonomiske vækst i 2. kvartal til at pege på negativ vækst i 3. kvartal.

Der er stor grund til i øjeblikket at rette blikket mod europæisk inflation og vækst, da situationen i europæisk økonomi spiller en stor rolle for dansk økonomi og de renteniveauer, vi har i Danmark. Mange danske boligejere har været påvirkede af den høje inflation og de kraftige ren­testig­nin­ger i eurozonen. Især boligejere med variabel rente på lånet er direkte ramt. For lidt over et år siden havde de fleste en rente i negativt territorium, men den er i dag steget til tættere på 4%.

Relaterede artikler