Økonomien i eurozonen skrumper lidt
Det kommer som absolut ingen overraskelse, når vi ser på andre indikatorer for økonomien. Erhvervstilliden ligger meget svagt til, og der har været rigeligt af modvind bestående af højere priser og stigende renter.
Nye tal fra Eurostat viser, at BNP faldt med -0,1% i 3. kvartal. Det er en bekræftelse i forhold til tidligere opgørelse. Væksten i 2. kvartal lyder på 0,1%, og størrelsen på økonomien er uændret sammenlignet med for et år siden.
Økonomien skrumper lidt i eurozonen. Det kommer som absolut ingen overraskelse, når vi ser på andre indikatorer for økonomien. Erhvervstilliden ligger meget svagt til, og der har været rigeligt af modvind bestående af højere priser og stigende renter. Økonomien i eurozonen har stået mere eller mindre stille i et år nu, og det dybest set fint klaret i lyset af den stride modvind. Vi forventer dog, at økonomien fortsætter med at skrumpe i det her kvartal, som vi står i netop nu.
En skrumpende europæisk økonomi er også ærgerligt set med danske briller. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser. Opbremsningen og en skrumpende europæiske økonomi kan ramme den danske eksport og danske arbejdspladser. Vi ser allerede, at den danske industri viser svaghedstegn.
Man vil i ECB tage notits af svaghedstegnene i økonomien. Sat på spidsen er det som sådan kærkomment for centralbanken med mere ro på økonomien og en svækket efterspørgsel, da det vil lette presset på inflationen fremadrettet. Det har været hele målet med at stramme pengepolitikken. Indlånsrenten hos ECB er i dag på 4% mod rekordlave -0,50% i sommeren 2022.
Siden sommeren sidste år har ECB forhøjet renten 10 gange for at tøjle inflationen, som senest er faldet til 2,4%, efter den toppede på mere end 10%. Kerneinflationen er samtidig faldet til 3,6% mod tidligere næsten 6%.