Nyt fald i de globale fødevarepriser

De globale fødevarepriser falder endnu en gang i juni. Fra pristoppen sidste år, har vi set et dyk på -23% i de globale fødevarepriser. Der er meget klare indikationer på, at danskerne nu kan forvente prisfald på fødevarer.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra FN´s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser faldt med -1,4% i juni. De globale fødevarepriser er dermed faldet i 14 ud af de seneste 15 måneder. De globale fødevarepriser slog prisrekord i marts sidste år umiddelbart efter Ruslands invasion af Ukraine.

De globale fødevarepriser falder endnu en gang i juni. Fra pristoppen for lidt mere end et år siden, har vi set et dyk på omkring -23% i de globale fødevarepriser. Samtidig forventer 45% af virksomhederne i handlen med fødevarer at sænke deres priser i den kommende tid. Det er derfor meget klare indikationer på, at danskerne nu kan forvente prisfald på nogle områder af deres forbrug.

De danske detailbutikker, som handler med fødevarer, har hævet priserne markant, men der er nu udsigt til prisfald. I den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik forventer 45% af virksomhederne, som handler med fødevarer, at sænke deres priser i de kommende tre måneder. Så høj en andel er ikke målt før i statistikkens historie, som går tilbage til 2011. Omvendt forventer kun 9% af virksomhederne at hæve priserne over de kommende tre måneder. Tidligere på året har næsten 80% af virksomhederne hævet priserne.

Danskerne har det seneste år oplevet, at det er blevet dyrere at putte fødevarer i indkøbskurven. I dag er for­bru­ger­pri­ser­ne på fødevarer ca. 11% højere end for et år siden. Netop fø­de­va­re­pri­ser­ne har tidligere vist fald for de danske forbrugere, hvilket er sket i både 2014 og 2018.

De globale fødevarepriser udtrykker prisen på selve råvaren, mens de priser, som danskerne møder i supermarkedet, typisk er forarbejdet, transporteret og opbevaret. Derfor er der ikke en komplet sammenhæng mellem de globale fødevarepriser og de danske for­bru­ger­pri­ser. Selvom de globale fødevarepriser er dykket med -23% siden toppen for lidt over et år siden, så er de fortsat væsentligt højere end for blot nogle år siden. Sammenlignet med samme tidspunkt i 2020, så er de globale fødevarepriser i dag 31% højere.

Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer. FN’s fødevareindeks indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

Relaterede artikler