Ny renteforhøjelse i USA
Den amerikanske centralbank sender renten op i det højeste siden 2001. Det er gået voldsomt stærkt, hvor renteforhøjelserne er kommet som perler på en snor. Renteknappen været rødglødende hos den amerikanske centralbank, alene med undtagelse af i juni hvor de undlod at hæve renten.
Den amerikanske centralbank, Fed, hæver renten med 0,25 procentpoint. Renten lyder nu på 5,25%-5,50% og lød inden renteforhøjelserne på rekordlave 0%-0,25%. Centralbanken har nu hævet renten 11 gange, siden de begyndte renteforhøjelserne sidste år.
Den amerikanske centralbank sender renten op i det højeste siden 2001. Det er gået voldsomt stærkt, hvor renteforhøjelserne er kommet som perler på en snor. Renteknappen været rødglødende hos den amerikanske centralbank, alene med undtagelse af i juni hvor de undlod at hæve renten. Det er noget, der giver genlyd udenfor de amerikanske grænser, hvor også de danske renter har mærket til det massive rentepres fra den anden side af Atlanten. Dagens renteforhøjelse kan dog blive den sidste af slagsen.
Inden det næste rentemøde i september får den amerikanske centralbank en række nye nøgletal at tygge grundigt. De vil inden næste møde tygge på to omgange af inflation, jobskabelse og den generelle økonomi. Det vil blive definerende for, om der kommer yderligere en renteforhøjelse. Vi forventer, at dagens er den sidste af slagsen, men under alle omstændigheder er nye renteforhøjelser på ingen måde taget af bordet.
Tempoet i rentestigningerne er droslet ned, hvor centralbanken tidligere forhøjede renten med 0,75 procentpoint. Hertil tog de en pause med renteforhøjelserne i sidste måned, hvilket indikerer at centralbanken er ved at være fortrøstningsfulde med, at inflationen og udsigterne går i den rigtige retning.
Inflationen i USA er seneste faldet til godt 3%. Det sker efter 12 måneders uafbrudt fald i inflationen. Dog er kerneinflationen fortsat meget høj, og det er her, at bekymringen er særligt rodfæstet. Kerneinflationen, som er fratrukket energipriser og fødevarer, lød senest på næsten 5% og er dermed stadig langt fra målsætningen på 2%.
Arbejdsmarkedet får stort fokus i denne tid. Hver måned bliver der skabt mere end 200.000 nye jobs i USA, og ledigheden svæver omkring det laveste i mere end 50 år. Det risikerer at sætte pres på lønningerne og fornyet skub i inflationen. Den høje fart på arbejdsmarkedet betyder, at den amerikanske centralbank ikke kan slappe helt af ud fra den blotte konstatering af, at den overordnede inflation for nu er på vej ned.
De amerikanske renter smitter af på de danske boligrenter. Her er især boligejernes fastforrentede lån påvirket, hvor renten i dag er 5% mod 0,5% for blot få år siden. Den faldende inflation og neddroslingen i renteforhøjelserne har dog været med til at give ro på renterne. Vi forventer, at boligejernes faste rente er nær toppen.