Ny renteforhøjelse i USA

Den amerikanske centralbank sender renten op i det højeste siden 2001. Det er gået voldsomt stærkt, hvor renteforhøjelserne er kommet som perler på en snor. Renteknappen været rødglødende hos den amerikanske centralbank, alene med undtagelse af i juni hvor de undlod at hæve renten.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den amerikanske centralbank, Fed, hæver renten med 0,25 procentpoint. Renten lyder nu på 5,25%-5,50% og lød inden ren­te­for­hø­jel­ser­ne på rekordlave 0%-0,25%. Centralbanken har nu hævet renten 11 gange, siden de begyndte ren­te­for­hø­jel­ser­ne sidste år.

Den amerikanske centralbank sender renten op i det højeste siden 2001. Det er gået voldsomt stærkt, hvor ren­te­for­hø­jel­ser­ne er kommet som perler på en snor. Renteknappen været rødglødende hos den amerikanske centralbank, alene med undtagelse af i juni hvor de undlod at hæve renten. Det er noget, der giver genlyd udenfor de amerikanske grænser, hvor også de danske renter har mærket til det massive rentepres fra den anden side af Atlanten. Dagens ren­te­for­hø­jel­se kan dog blive den sidste af slagsen.

Inden det næste rentemøde i september får den amerikanske centralbank en række nye nøgletal at tygge grundigt. De vil inden næste møde tygge på to omgange af inflation, jobskabelse og den generelle økonomi. Det vil blive definerende for, om der kommer yderligere en ren­te­for­hø­jel­se. Vi forventer, at dagens er den sidste af slagsen, men under alle omstændigheder er nye ren­te­for­hø­jel­ser på ingen måde taget af bordet.

Tempoet i ren­testig­nin­ger­ne er droslet ned, hvor centralbanken tidligere forhøjede renten med 0,75 procentpoint. Hertil tog de en pause med ren­te­for­hø­jel­ser­ne i sidste måned, hvilket indikerer at centralbanken er ved at være fortrøst­nings­ful­de med, at inflationen og udsigterne går i den rigtige retning.

Inflationen i USA er seneste faldet til godt 3%. Det sker efter 12 måneders uafbrudt fald i inflationen. Dog er ker­ne­in­f­la­tio­nen fortsat meget høj, og det er her, at bekymringen er særligt rodfæstet. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energipriser og fødevarer, lød senest på næsten 5% og er dermed stadig langt fra målsætningen på 2%.

Ar­bejds­mar­ke­det får stort fokus i denne tid. Hver måned bliver der skabt mere end 200.000 nye jobs i USA, og ledigheden svæver omkring det laveste i mere end 50 år. Det risikerer at sætte pres på lønningerne og fornyet skub i inflationen. Den høje fart på ar­bejds­mar­ke­det betyder, at den amerikanske centralbank ikke kan slappe helt af ud fra den blotte konstatering af, at den overordnede inflation for nu er på vej ned.

De amerikanske renter smitter af på de danske boligrenter. Her er især boligejernes fastforrentede lån påvirket, hvor renten i dag er 5% mod 0,5% for blot få år siden. Den faldende inflation og neddroslingen i ren­te­for­hø­jel­ser­ne har dog været med til at give ro på renterne. Vi forventer, at boligejernes faste rente er nær toppen.

Relaterede artikler