Inflationen falder i eurozonen

Et nyt dyk i inflationen. Den er i runde halveret siden toppen. Det er dagens positive nyhed. Den dårlige nyhed er, at kerneinflationen ikke falder med ned, og at inflationen generelt fortsat er meget høj.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Inflationen i eurozonen falder til 5,5% i juni fra 6,1% i maj. Det viser de endelige tal for inflationen, som netop er offentliggjort af Eurostat. Inflationen i eurozonen toppede i oktober med 10,6%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen stiger omvendt en my til 5,5% i juni fra 5,4%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er dermed fortsat meget høj og er et vidnesbyrd om, at det ikke alene er energi og fødevarer, som har gjort det dyrere at være europæer. Det er et bredt udsnit af europæernes forbrug.

Et nyt dyk i inflationen. Den er i runde halveret siden toppen. Det er dagens positive nyhed. Den dårlige nyhed er, at ker­ne­in­f­la­tio­nen ikke falder med ned, og at inflationen generelt fortsat er meget høj. Vi kommer derfor også til at se den europæiske centralbank hæve renten igen i næste uge.

Selvom inflationen falder, så falder priserne ikke. Priserne i juni steg med 0,3% i forhold til maj. Den faldende inflation skyldes derfor i høj grad basiseffekter, hvor sidste år massive prisstigninger løbende falder ud af in­f­la­tions­op­gø­rel­sen, som måler dagens priser i forhold til for et år siden. I begyndelsen af 2022 tog inflationen for alvor fart med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i denne tid ud af inflationen.

ECB har allerede sendt renten op i det højeste siden 2001, og i næste uge vil man trykke på renteknappen igen. Renteknappen har været rødglødende siden sommeren sidste år, hvor de har forhøjet renten 8 gange i træk til samtlige rentemøder. Man er dog ved at være i mål, og næste uges ren­te­for­hø­jel­se kan blive den sidste.

Mange boligejere har grund til at følge med i inflationen, da den er definerende for renterne over den kommende tid. Det er særligt boligejere med variabel rente, som bør skærpe opmærksomheden mod næste uges rentemøde. Omkring 275.000 boligejere med variabel rente skal have ny rente på lånet indenfor det kommende år, og der kan være en endnu højere rente i sigte. Meget tyder dog på, at den største rentestigning har fundet sted for de fleste.

Der er kommet en del mere ro på renterne med den dalende inflation og udsigten til, at ren­te­for­hø­jel­ser­ne er ved at være i mål. Det vil også lægge ro på boligejernes renter. Forbliver inflationen, og særligt ker­ne­in­f­la­tio­nen, dog stadig høj, kan det give anledning til nye ren­te­for­hø­jel­ser og fornyet opadgående pres på renterne. Det er imidlertid ikke vores ho­ved­for­vent­ning.

Relaterede artikler