Inflationen dykker i eurozonen

Et kærkomment dyk i inflationen. Inflationen er stadig meget høj, men det går brat ned lige nu og er godt og grundt i gang med at blive banket ned mod, hvor den hører hjemme omkring de 2%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Inflationen i eurozonen falder til 6,1% i maj fra 7,0% i april. Det viser de endelige tal for maj måned, som netop er offentliggjort af Eurostat. Inflationen i eurozonen toppede i oktober med 10,6%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen falder samtidig til 5,3% i maj fra 5,6%. Det er positive nyheder. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er dog stadig alt for høj og er et vidnesbyrd om, at det ikke alene er energi og fødevarer, som har gjort det dyrere at være europæer. Det er et bredt udsnit af europæernes forbrug.

Et kærkomment dyk i inflationen. Inflationen er stadig meget høj, men det går brat ned lige nu og er godt og grundt i gang med at blive banket ned mod, hvor den hører hjemme omkring de 2%.

Selvom inflationen falder er det dog ikke sådan, at priserne falder. Priserne var uændrede i maj i forhold til april. Den faldende inflation skyldes i høj grad basiseffekter, hvor sidste år massive prisstigninger falder ud af inflationen. I begyndelsen af 2022 tog inflationen for alvor fart med energipriser i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen.

Den lavere inflation har ikke ændret ved, at ECB bliver ved med at hæve renten. Så sent som i går trykkede de igen på renteknappen og sendte renten op i det højeste siden 2001. Renteknappen har været rødglødende siden sommeren sidste år, hvor de nu har forhøjet renten 8 gange i træk til samtlige rentemøder. Og en ny ren­te­for­hø­jel­se ligger formentlig og venter til juli. Man er dog ved at være i mål med ren­te­for­hø­jel­ser­ne og i juli kan blive den sidste.

Mange boligejere har grund til at følge med i inflationen, da den er definerende for renterne over den kommende tid. Der er dog kommet en del mere ro på renterne med udsigt til at inflationen er på vej ned og ren­te­for­hø­jel­ser­ne er ved at være i mål. Omkring 275.000 boligejere med variabel rente skal have ny rente på lånet indenfor det kommende år, og der er en højere rente i sigte, men for de fleste har den største rentestigning fundet sted. Forbliver inflationen, og særligt ker­ne­in­f­la­tio­nen, dog høj, kan det høj kan det give anledning til nye ren­te­for­hø­jel­ser og et nyt opadgående pres på renterne.

Relaterede artikler