Stigning i globale fødevarepriser

Den lille stigning i priserne i april er slet ikke alarmerende. De globale fødevarepriser er dykket helt vildt siden sidste år. Der er håb om, at det igen blive billigere for danskerne at fylde indkøbskurven, selvom sammenhængen ikke er komplet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

De globale fødevarepriser steg med 0,6% i april. Det fremgår af FN’s fø­de­va­re­pri­sin­deks, som netop er blevet offentliggjort. Det er første gang i 13 måneder, at fø­de­va­re­pri­ser­ne stiger. Stigningen er dog yderst begrænset. Og samtidig kommer den lille stigning i april efter 12 måneders fald. Det betyder, at de globale fødevarepriser er -20% lavere end for et år siden.

Den lille stigning i priserne i april er slet ikke alarmerende. De globale fødevarepriser er omvendt dykket helt vildt siden sidste år. Det langtrukne fald i fø­de­va­re­pri­ser­ne gennem det seneste år kan i sidste ende få en betydning for de danske forbrugere. Der er håb om, at det igen blive billigere for danskerne at fylde indkøbskurven.

 Der er dog ikke en komplet sammenhæng mellem de globale fødevarepriser og danske forbrugers pris. Når den danske forbruger køber maden, så er den typisk forarbejdet, transporteret og opbevaret. Samtidig spiller le­ve­ran­dør­kon­trak­ter også en rolle i forsinkelsen fra prisfald i de globale fødevarepriser, til det rammer den danske forbruger. Og danskerne må desværre nok vente lidt endnu.

I de danske dag­lig­va­re­bu­tik­ker er det alene 2% af virksomhederne, som forventer at sænke priserne over de kommende tre måneder. Omvendt forventer mere end 60% af virksomhederne at hæve priserne. Så et prisfald for danskerne venter ikke lige rundt om nærmeste hjørne. Vi forventer dog, at det kommer til at ske, jo tættere vi kommer på sommeren. Faldet i den globale råvarepris kan bidrage til en lettelse i fø­de­va­re­pri­ser­ne herhjemme.

De danske fødevarepriser er i dag 15,8% højere end for et år siden. Netop fø­de­va­re­pri­ser­ne har tidligere vist fald for de danske forbrugere, hvor vi blandt andet har set det i 2014 og i 2018. Et fald i fø­de­va­re­pri­ser­ne vil også bidrage til et fald i den samlede inflation, og vi forventer, at det vil ske.

Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og er derfor ikke nødvendigvis det, som forbrugerne oplever, når den forarbejdede fødevare købes i butikken. FN’s fødevareindeks indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier. I april var det særligt sukker, som trak op i priserne, mens kød også steg. Omvendt faldt prisen en anelse på me­je­ri­pro­duk­ter, korn og vegetabilske olier.

Relaterede artikler