Globale fødevarepriser lavere end for et år siden

De globale fødevarepriser er nu dalet i 9 måneder i træk, hvor de siden toppen i marts er faldet med 17%.

Industrien undveg markant tilbageslag i april

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at de globale fødevarepriser i december faldt med 2,6%. Det er FN, som har sendt friske tal på gaden med deres fø­de­va­re­pri­sin­deks. De globale fødevarepriser er nu dalet i 9 måneder i træk, hvor de siden toppen i marts er faldet med 17%. I begyndelsen af 2022 steg de globale fødevarepriser omvendt kraftigt. Samlet for hele er fø­de­va­re­pri­ser­ne i dag 1% lavere i forhold til for et år siden.

De globale fødevarepriser er nu lavere end for et år siden. Det sker efter et langvarigt fald ovenpå den meget kraftige stigning i begyndelsen af året. Blandt andet korneksporten var voldsomt udfordret af Ruslands invasion af Ukraine, og det medvirkede til, at råvarepriserne i løbet af februar og marts steg med næsten 20%. Den stigning er nu spist op igen.

Faldet i de globale fødevarepriser kan betyde, at det igen kan blive billigere for danskerne at fylde indkøbskurven. Der er dog ikke en-til-en sammenhæng mellem de globale fødevarepriser og priserne for den danske forbruger. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og er derfor ikke nødvendigvis det, som forbrugerne oplever, når den forarbejdede fødevare købes i butikken. Samtidig er priserne stadig mere end 20% højere end for to år siden. Men faldet i råvarepriserne kan bidrage til en lettelse i udviklingen i fø­de­va­re­pri­ser­ne herhjemme.

Ser vi på de priser, som danskerne oplever i dag­lig­va­re­hand­len, så er det ikke usædvanligt med perioder med fald i fø­de­va­re­pri­ser­ne. Vi har senest set det i 2018 og før det i 2014, og vi forventer, at det kan komme til at ske igen. Det er dog samtidig vigtigt at notere sig, der kan være adskillige kilder til en forskellig udvikling i prisen på råvaren og så den endelige slutpris for forbrugeren. Når forbrugeren køber maden er den typisk forarbejdet, transporteret og opbevaret. Og alle de elementer er udsat for blandt andet højere energipriser.

FN’s fødevareindeks indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier. Set over de seneste ni måneder, er det særligt olie og korn, som igen er blevet billigere. Det er imidlertid også dem, som oplevede de kraftigste stigninger. Sammenlignet med for to år siden er prisen på alt lige fra korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier dog stadig betragteligt højere på mellem 10% og 34%.

Fødevarer har en vægt på knap 13% i de danske for­bru­ger­pri­ser. Og de faldende globale fødevarepriser er én af grundene til, at vi forventer, at inflationen for danskerne er ved at toppe. Samtidig har vi set et fald i en lang række af andre råvarer, fragtraterne er dalet, og samtidig er energipriserne ikke, hvad de har været.

Relaterede artikler