Erhvervstilliden skuffer i eurozonen

Vi slutter således året af med et kraftigt signal om, at økonomien i eurozonen stadig skrumper. Det er brandærgerligt, også set med danske øjne. Mere end 50% af den danske eksport går til europæisk økonomi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at den samlede erhvervstillid i eurozonen falder til 47,0 i december fra 47,6 i november. Det fremgår af dagens PMI-tal. Der var ventet en stigning til 48,0 så er­hverv­stil­li­den kommer ud væsentligt ringere end ventet.

Er­hverv­stil­li­den skuffer ret meget i eurozonen. Vi slutter således året af med et kraftigt signal om, at økonomien i eurozonen stadig skrumper. Det er brandærgerligt, også set med danske øjne. Mere end 50% af den danske eksport går til europæisk økonomi. Det beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser og en fortsat skrumpende europæisk økonomi kan ramme dansk eksport og danske arbejdspladser.

Den europæiske økonomi har længe været i en svær periode med høj inflation, kraftigt stigende renter og økonomisk usikkerhed. Det tynger hos virksomhederne. Eurozonens økonomi skrumpede en smule i 3. kvartal med -0,1%. Og vi står med overvejende sandsynlighed i dette kvartal med yderligere fald. Det peger er­hverv­stil­li­den i den grad på.

En erhvervstillid under 50 indikerer tilbagegang hos virksomhederne, mens en værdi over 50 indikerer fremgang. Tilliden har siden juni ligget under 50 dermed indikeret tilbagegang.

Både industrien og ser­vi­ce­sek­to­ren ligger mærkbart under 50. I industrien er tilliden undret på 44,2. I ser­vi­ce­sek­to­ren falder tilliden til 48,4 fra 48,7.

Relaterede artikler