ECB hæver renten
ECB trykker renteknappen i bund igen. Det er præcis et år siden, at ECB forhøjede renten første gang, og det er i dag 9. gang i træk, at ECB trykker på knappen. Det har sendt renten op i det højeste i 22 år efter den voldsomme omgang af renteforhøjelser.
Den europæiske centralbank, ECB, forhøjer renten med 0,25 procentpoint. Renten løftes til 3,75% som er den højeste rente siden 2001. Sidste sommer lå renten på rekordlave -0,50%.
ECB har det seneste år hævet renten uafbrudt til samtlige rentemøder. Dagens renteforhøjelse er den 9. renteforhøjelse i træk.
ECB trykker renteknappen i bund igen. Det er præcis et år siden, at ECB forhøjede renten første gang, og det er i dag 9. gang i træk, at ECB trykker på knappen. Det har sendt renten op i det højeste i 22 år efter den voldsomme omgang af renteforhøjelser. Vi forventer, at det her bliver den sidste. Men når alt kommer til alt, er det betinget af de økonomiske nøgletal frem til næste rentemøde i september, og døren står åben for en endnu højere rente.
Baggrunden for de kraftige renteforhøjelser er den høje inflation. Det har krævet store handlinger fra ECB, og det har de også leveret. Inflationen er nu på vej ned og falde til 5,5%. Da den toppede var den over 10%. Kerneinflationen har dog svært ved at sænke sig, og det tvinger endnu en renteforhøjelse ud af ECB i dag.
Der er mange boligejere, som har været markant påvirkede af renteforhøjelserne. Især boligejere med variabel rente på lånet er direkte ramt af renteforhøjelser hos ECB og Nationalbanken. For lidt over et år siden lå renten stadig i negativt territorium for de fleste boligejere, men i dag er renten steget til tættere på de 4%. Den største stigning i boligejernes rente ser dog ud til at have fundet sted. Det sker i takt med at renteforhøjelserne er ved at være i mål. Og vi forventer, at dagens renteforhøjelse fra ECB og senere Nationalbanken bliver den sidste af slagsen.
Nationalbanken hæver renten senere i dag. Det er vores forventning, at de går i fodsporene på ECB og forhøjer med tilsvarende 0,25 procentpoint. Det gør de for at forsvare kronekursen som følge af fastkurspolitikken. Kronen vil skride overfor euroen, hvis ikke Nationalbanken følger med op i rente. Der har tidligere været et styrkelsespres på kronen, men det er dampet af, og derfor vil Nationalbanken med al sandsynlighed følge ECBs renteforhøjelse en-til-en.