ECB hæver renten

ECB trykker renteknappen i bund igen. Det er præcis et år siden, at ECB forhøjede renten første gang, og det er i dag 9. gang i træk, at ECB trykker på knappen. Det har sendt renten op i det højeste i 22 år efter den voldsomme omgang af renteforhøjelser.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den europæiske centralbank, ECB, forhøjer renten med 0,25 procentpoint. Renten løftes til 3,75% som er den højeste rente siden 2001. Sidste sommer lå renten på rekordlave -0,50%.

ECB har det seneste år hævet renten uafbrudt til samtlige rentemøder. Dagens ren­te­for­hø­jel­se er den 9. ren­te­for­hø­jel­se i træk.

ECB trykker renteknappen i bund igen. Det er præcis et år siden, at ECB forhøjede renten første gang, og det er i dag 9. gang i træk, at ECB trykker på knappen. Det har sendt renten op i det højeste i 22 år efter den voldsomme omgang af ren­te­for­hø­jel­ser. Vi forventer, at det her bliver den sidste. Men når alt kommer til alt, er det betinget af de økonomiske nøgletal frem til næste rentemøde i september, og døren står åben for en endnu højere rente.

Baggrunden for de kraftige ren­te­for­hø­jel­ser er den høje inflation. Det har krævet store handlinger fra ECB, og det har de også leveret. Inflationen er nu på vej ned og falde til 5,5%. Da den toppede var den over 10%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen har dog svært ved at sænke sig, og det tvinger endnu en ren­te­for­hø­jel­se ud af ECB i dag.

Der er mange boligejere, som har været markant påvirkede af ren­te­for­hø­jel­ser­ne. Især boligejere med variabel rente på lånet er direkte ramt af ren­te­for­hø­jel­ser hos ECB og Nationalbanken. For lidt over et år siden lå renten stadig i negativt territorium for de fleste boligejere, men i dag er renten steget til tættere på de 4%. Den største stigning i boligejernes rente ser dog ud til at have fundet sted. Det sker i takt med at ren­te­for­hø­jel­ser­ne er ved at være i mål. Og vi forventer, at dagens ren­te­for­hø­jel­se fra ECB og senere Nationalbanken bliver den sidste af slagsen.

Nationalbanken hæver renten senere i dag. Det er vores forventning, at de går i fodsporene på ECB og forhøjer med tilsvarende 0,25 procentpoint. Det gør de for at forsvare kronekursen som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken. Kronen vil skride overfor euroen, hvis ikke Nationalbanken følger med op i rente. Der har tidligere været et styrkelsespres på kronen, men det er dampet af, og derfor vil Nationalbanken med al sandsynlighed følge ECBs ren­te­for­hø­jel­se en-til-en.

Relaterede artikler