Bankbogen bugner hos danskerne

Danskerne har samlet set 1.120 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti. De mange milliarder fungerer som en stødpude i en tid, hvor priserne har været på himmelflugt og taget solide lunser af budgettet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Nationalbanken viser, at danskerne samlet set har 1.120 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti. Det er en stigning på 3 mia. kr. i forhold til juli. I forhold til for et år siden er bankindlånet steget med 37 mia. kr.

Danskerne har 1.120 mia. kr. stående på bankkontoen. De mange milliarder fungerer som en stødpude i en tid, hvor priserne har været på himmelflugt og taget solide lunser af budgettet. Det er i den forbindelse dog vigtigt at blive mindet om, at bankindlånet er ulige fordelt blandt danskerne, og langtfra alle vil kunne genkende sig selv i tallene.

Hver voksne dansker har i gennemsnit 234.000 kr. stående på bankkontoen ved udgangen af august. Det indestående er dog ganske ulige fordelt.

Bankindlånet er over det seneste år vokset, selvom pris­stig­nin­ger­ne har buldret derudaf. Det har rod i flere årsager. Beskæftigelsen slår rekord igen og igen, og samtidig bevæger lønningerne sig igen hurtigere end pris­stig­nin­ger­ne i samfundet. Det medvirker til at øge den samlede lønindkomst og er en underliggende pil op for indlånet. Hertil får danskerne i gennemsnit nu igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op. Sidst men ikke mindst ved vi, at danskernes friværdi i boligerne har meget at sige for indlånet, og friværdierne er som helhed store trods fald fra toppen sidste år.

Relaterede artikler