Inflationen stiger
Det er voldsomme tal for inflationen i eurozonen.
Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen stiger og rammer 8,9% i juli fra 8,6% i juni. Det er det højeste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1991. Det er især energipriserne, som presser den samlede inflation op, men også fødevarer trækker pænt opad i juli.
Det er voldsomme tal for inflationen i eurozonen. Det udhuler købekraften hos de europæiske forbrugers og bider på væksten i den europæiske økonomi. Inflationen er længe blevet drevet op af stigende priser på energi og fødevarer, mens inflationen i servicesektoren nu også er begyndt at tage til. Det rammer også danskerne direkte, eftersom vi handler utrolig meget med landene i eurozonen.
Ser vi på kerneinflationen, som giver en indikation af de bredere prisstigninger ved at korrigere for energi, fødevare, alkohol og tobak, så steg den med 4% fra 3,7% i juni. Det er i højere grad den del af forbrugerprisstigningerne, som centralbanken kan gøre noget ved med en renteforhøjelse. Prisstigningerne knyttet til energipriserne, kan være svære at tøjle med renteforhøjelser, især når de er drevet af begrænset udbud af energi. Det er tilfældet i øjeblikket som følge af Ruslands invasion af Ukraine og Vestens modsvar med sanktioner.
Det står mejslet i sten, at ECB kommer til at hæve renten igen til rentemødet i september. Spørgsmålet er blot om det bliver med 0,25 procentpoint eller 0,5 procentpoint. Det kommer efter, ECB åbnede ballet i juli med en renteforhøjelse på 0,5 procentpoint og på én gang afsluttede tiden med negative renter. Efteråret kommer til at blive præget af nye renteforhøjelser fra ECB, og det er noget, som vi også kommer til at mærke i Danmark.
Eurostat har også offentliggjort helt nye tal for BNP i eurozonen, der viser, at den økonomiske aktivitet i eurozonen stiger med 0,7% i årets 2. kvartal i forhold til det foregående kvartal. Det er femte kvartal i træk, at økonomien vokser i eurozonen, og niveauet ligger over det, vi så før coronakrisen.
Det er helt oplagt positivt for dansk økonomi, at økonomierne i eurozonen fortsat øger aktiviteten i årets andet kvartal. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi. Det er sket på trods af tiltagende modvind, hvor den høje inflation bider på efterspørgslen i den europæiske økonomi og hvor usikkerheden generelt er øget efter Ruslands invasion af Ukraine. Det vil holde hånden under væksten i den danske økonomi, som har brug for det efter dansk BNP skrumpede med -0,5% i årets 1. kvartal.