Inflationen stiger

Det er voldsomme tal for inflationen i eurozonen.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Detailsalget falder for tredje måned i træk

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen stiger og rammer 8,9% i juli fra 8,6% i juni. Det er det højeste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1991. Det er især energipriserne, som presser den samlede inflation op, men også fødevarer trækker pænt opad i juli.

Det er voldsomme tal for inflationen i eurozonen. Det udhuler købekraften hos de europæiske forbrugers og bider på væksten i den europæiske økonomi. Inflationen er længe blevet drevet op af stigende priser på energi og fødevarer, mens inflationen i ser­vi­ce­sek­to­ren nu også er begyndt at tage til. Det rammer også danskerne direkte, eftersom vi handler utrolig meget med landene i eurozonen.

Ser vi på ker­ne­in­f­la­tio­nen, som giver en indikation af de bredere prisstigninger ved at korrigere for energi, fødevare, alkohol og tobak, så steg den med 4% fra 3,7% i juni. Det er i højere grad den del af for­bru­ger­pris­stig­nin­ger­ne, som centralbanken kan gøre noget ved med en ren­te­for­hø­jel­se. Pris­stig­nin­ger­ne knyttet til energipriserne, kan være svære at tøjle med ren­te­for­hø­jel­ser, især når de er drevet af begrænset udbud af energi. Det er tilfældet i øjeblikket som følge af Ruslands invasion af Ukraine og Vestens modsvar med sanktioner.

Det står mejslet i sten, at ECB kommer til at hæve renten igen til rentemødet i september. Spørgsmålet er blot om det bliver med 0,25 procentpoint eller 0,5 procentpoint. Det kommer efter, ECB åbnede ballet i juli med en ren­te­for­hø­jel­se på 0,5 procentpoint og på én gang afsluttede tiden med negative renter. Efteråret kommer til at blive præget af nye ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB, og det er noget, som vi også kommer til at mærke i Danmark.

Eurostat har også offentliggjort helt nye tal for BNP i eurozonen, der viser, at den økonomiske aktivitet i eurozonen stiger med 0,7% i årets 2. kvartal i forhold til det foregående kvartal. Det er femte kvartal i træk, at økonomien vokser i eurozonen, og niveauet ligger over det, vi så før coronakrisen.

Det er helt oplagt positivt for dansk økonomi, at økonomierne i eurozonen fortsat øger aktiviteten i årets andet kvartal. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi. Det er sket på trods af tiltagende modvind, hvor den høje inflation bider på efterspørgslen i den europæiske økonomi og hvor usikkerheden generelt er øget efter Ruslands invasion af Ukraine. Det vil holde hånden under væksten i den danske økonomi, som har brug for det efter dansk BNP skrumpede med -0,5% i årets 1. kvartal.

Relaterede artikler