Inflationen i eurozonen stiger til nye højder
Det udhuler i den grad de europæiske forbrugers købekraft.
Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen atter tager til og rammer voldsomme 8,6% i juni, hvilket e en stigning fra 8,1% i maj. Det er det højeste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1991.
Det er især energipriserne, som trækker op og er steget med svimlende 41,9% i forhold til for et år siden. Også fødevarer trækker pænt opad med stigning på 8,9%. Helt overordnet er det primært prisstigninger på varer på 4,3% i juni, som trækker inflationen i vejret, mens prisstigninger i servicesektoren ligger lidt lavere på 3,4% i juni.
Det her er et nyt sæt skræmmende inflationstal fra eurozonen. Det udhuler i den grad de europæiske forbrugers købekraft og bider på væksten i den europæiske økonomi. Det er især drevet af prisstigninger på energi og fødevarer, mens også inflationen i servicesektoren er begyndt at tage til. Det rammer også danskerne direkte, eftersom vi handler utrolig meget med landene i eurozonen.
Ser vi på kerneinflationen, som giver en indikation af de bredere prisstigninger ved at korrigere for energi, fødevare, alkohol og tobak, så faldt den en tak i juni til 3,7% fra 3,8% i maj. Det er i højere grad den del af forbrugerprisstigningerne, som centralbanken kan gøre noget ved med en renteforhøjelse. Prisstigningerne knyttet til energipriserne, kan være svære at tøjle med renteforhøjelser, især når de er drevet af begrænset udbud af energi. Det er tilfældet i øjeblikket som følge af Ruslands invasion af Ukraine og Vestens modsvar med sanktioner.
Det står mejslet i sten at ECB kommer til at hæve rente til rentemødet i juli. Den dør har ECB’s Christine Lagarde allerede sparket helt åben, og vi kommer om små tre ugers tid med stensikkerhed til at se den første renteforhøjelse i 11 år fra ECB. Med inflation på det her høje niveau og en kerneinflation, der er tæt på dobbelt så stor som ECB’s inflationsmålsætning er der en kattelem åben for en renteforhøjelse på 0,50 procentpoint.