Inflationen i eurozonen stiger til nye højder

Det udhuler i den grad de europæiske forbrugers købekraft.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen atter tager til og rammer voldsomme 8,6% i juni, hvilket e en stigning fra 8,1% i maj. Det er det højeste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1991.

Det er især energipriserne, som trækker op og er steget med svimlende 41,9% i forhold til for et år siden. Også fødevarer trækker pænt opad med stigning på 8,9%. Helt overordnet er det primært prisstigninger på varer på 4,3% i juni, som trækker inflationen i vejret, mens prisstigninger i ser­vi­ce­sek­to­ren ligger lidt lavere på 3,4% i juni.

Det her er et nyt sæt skræmmende inflationstal fra eurozonen. Det udhuler i den grad de europæiske forbrugers købekraft og bider på væksten i den europæiske økonomi. Det er især drevet af prisstigninger på energi og fødevarer, mens også inflationen i ser­vi­ce­sek­to­ren er begyndt at tage til. Det rammer også danskerne direkte, eftersom vi handler utrolig meget med landene i eurozonen.

Ser vi på ker­ne­in­f­la­tio­nen, som giver en indikation af de bredere prisstigninger ved at korrigere for energi, fødevare, alkohol og tobak, så faldt den en tak i juni til 3,7% fra 3,8% i maj. Det er i højere grad den del af for­bru­ger­pris­stig­nin­ger­ne, som centralbanken kan gøre noget ved med en ren­te­for­hø­jel­se. Pris­stig­nin­ger­ne knyttet til energipriserne, kan være svære at tøjle med ren­te­for­hø­jel­ser, især når de er drevet af begrænset udbud af energi. Det er tilfældet i øjeblikket som følge af Ruslands invasion af Ukraine og Vestens modsvar med sanktioner.

Det står mejslet i sten at ECB kommer til at hæve rente til rentemødet i juli. Den dør har ECB’s Christine Lagarde allerede sparket helt åben, og vi kommer om små tre ugers tid med stensikkerhed til at se den første ren­te­for­hø­jel­se i 11 år fra ECB. Med inflation på det her høje niveau og en kerneinflation, der er tæt på dobbelt så stor som ECB’s in­f­la­tions­mål­sæt­ning er der en kattelem åben for en ren­te­for­hø­jel­se på 0,50 procentpoint.

Relaterede artikler