Europæisk inflation stiger fortsat - og mere end ventet
Inflationen i eurozonen stiger og rammer 9,1% i august.
Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen stiger og rammer 9,1% i august fra 8,9% i juli. Det er det højeste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1991. Der var ventet en stigning til 9,0%, så inflationen stiger dermed mere end ventet.
Det er især energipriserne og fødevarepriserne, som har gjort det dyrere at være europæer. Men det er ikke alene forbeholdt energi og fødevarer. Ser vi på kerneinflationen steg den til 4,3% fra 4,0% måneden før. Her er stigningen også kraftigere end ventet.
Av, det her er slemme tal for inflationen i eurozonen. Købekraften hos forbrugerne udhules i høj fart, og det vil bide kraftigt på væksten i den europæiske økonomi. Det rammer også Danmark gennem flere veje. De danske forbrugere bliver ramt meget direkte, da vi handler meget med eurolandene og har fæstnet vores valutakurs til deres. Og så vil dansk økonomi også vil blive negativt påvirket, hvis europæisk økonomi slår i bakgear.
De nye inflationstal lægger et kæmpe pres på den europæiske centralbank, som har rentemøde i næste uge. I næste uge kan centralbanken diske op med en renteforhøjelse på 0,75 procentpoint. Det er både markedets og vores hovedforventning, hvilket dagens inflationstal til fulde understøtter. Det vil i det tilfælde være den kraftigste renteforhøjelse siden 1999. ECB åbnede ballet i juli med en renteforhøjelse på 0,50 procentpoint og på én gang afsluttede tiden med negative renter. Efteråret kommer til at blive præget af nye renteforhøjelser fra ECB, og det er noget, som vi også kommer til at mærke i Danmark.
Renterne stiger også i Danmark. De danske renter er i høj grad påvirket af, hvad der sker i eurozonen og hos den europæiske centralbank. Og med høj inflation og markante renteforhøjelser på tegnebrættet, så er de danske renter ligeledes skudt i vejret. De fastforrentede boliglån ligger i øjeblikket med en rente på 5%, hvor det var 0,5% for halvandet år siden. Også de variabelt forrentede lån er ramt, hvor de negative renter er forsvundet som dug for solen. Mange danskere har i samme periode oplevet, at den negative rente på bankkontoen også er væk.